Društvo

Bileća: Neispravna voda za piće

Bileća: Neispravna voda za piće
Bileća: Neispravna voda za piće

BILEĆA - Zbog zamućenosti voda iz bilećkog vodovoda nije za piće.Građanima se preporučuje da vodu prokuhavaju. Iz trebinjskog vodovoda potvrdili su da je voda ispravna, iako je prethodnih dana nisu preporučivali za upotrebu.

Do zamućenosti vode došlo je zbog višednevnih kiša, javlja RTRS.

Bilećani će, do daljnjeg, vodu morati da prokuvavaju.Voda je zamućena iako se radi o složenom sistemu crpljenja ispod nivoa hidroakumulacije Bileća, filtriranja i prepumpavanja vode do kompenzacionih bazena.

"Nadamo se da će Bilećani od iduće sedmice piti ispravnu vodu", kaže direktor JP Vodovod Bileća, Borislav Vukoje.

U Trebinju, od juče, voda je ispravna za piće. Iz stručnih službi tvrde - zamućenje i prisustvo taloga javljalo se usljed obilnih kiša. Tada dolazi do prodora površinskih voda u dijelove izvorišta, gdje su smještene pumpe.

"Svi uzorci vode za piće pokazali su mikrobiološku ispravnost, mutnoća je u zakonski dozvoljenim granicama, tako da je ne treba prokuvavati", kaže Olga Setenčić.

Međutim, brojni Trebinjci nastavljaju da prokuvavaju vodu.

Analiza uzoraka vode radi se u Regionalnom zavodu za zaštitu zdravlja u Trebinju. Ono što je dobro jeste da zamućenost vode ne prati povećano prisustvo bakterija.

Ono na čemu se mora raditi jeste rekonstrukcija dotrajale gradske vodovodne mreže. Novca za to sada nema, pa na građanima ostaje samo da prate upustva iz loklnih vodovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije