Društvo

Bitka na Kozari je simbol stradanja i borbe

Bitka na Kozari je simbol stradanja i borbe
Bitka na Kozari je simbol stradanja i borbe

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović najavio je danas da će u nedjelju, 5. jula, na Mrakovici biti obilježene 73 godine od Bitke na Kozari, koja je simbol stradanja i borbe slobodarskog srpskog naroda protiv fašizma.

"Srpski narod je kroz istoriju pokazao veličinu i opredijeljenost u borbi za slobodu, pravdu i istinu, i uvijek bio na strani slobodarskog svijeta", izjavio je Savanović novinarima.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, naveo je da su 11.000 Nijemaca uz podršku 20.000 ustaša i domobrana počeli ofanzivu u junu 1942. godine protiv oko 3.000 partizana s ciljem zauzimanja tog strateški značajnog prostora.

On je naglasio i da je cilj te operacije bio i uništenje civilnog stanovništva kao logistike borcima protiv fašista, a kao primjer stradanja stanovništva naveo je i da je oko 68.000 lica odvedeno u ustaške logore Jasenovac i Stara Gradiška.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je programom obilježavanja u 10.00 časova na Mrakovici predviđeno služenje parastosa na Spomen-krstu, a u 10.45 časova polaganje vijenaca na Centralnom spomeniku.

On je naveo da je obraćanje zvaničnika predviđeno u 11.45 časova, a potom i prigodan kulturno-umjetnički program.

Dunjić je podsjetio i da se obilježavanje Bitke na Kozari organizuje zajednički u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srpske i Odbora Vlade Srbije za njegovanje tradicije značajnih istorijskih događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije