Društvo

Bitka s poplavama: Sava buja, domaćinstva zaplavljena

Bitka s poplavama: Sava buja, domaćinstva zaplavljena
Foto: N.N. | Bitka s poplavama: Sava buja, domaćinstva zaplavljena, evakuacije u toku

GRADIŠKA, SRBAC - Prinuđeni smo da djecu iz Gašnice u školu u Vrbašku prevozimo traktorom, jer je sve oko nas poplavljeno, a škola radi pa đaci moraju nekako na nastavu, kaže Aleksandar Bjelovuk, mještanin sela Gašnica, koje je jedno od najugroženijih mjesta u poplavama koje su zadesile opštinu Gradiška.

"Ljudi su ovdje nemoćni i odsječeni, stanje je katastrofalno, a dodatni strah nam stvara sjećanje na poplave iz 2014. godine. Dvadesetak domaćinstava je znatno oštećeno i ugroženo", istakao je Bjelovuk za "Nezavisne".

Kako je rekao, ugroženo je sve, počevši od kuća, zemljišta, njiva do usjeva.

"Mještani se sami organizuju i pomažu jedni drugima, a kao pomoć smo dobili nekoliko flaša vode i nekoliko vreća pijeska. Prema Gradišci ne možemo ni preći", tvrdi Bjelovuk.

Gašnica je, kako kaže, puna starijih lica kojima je neophodna pomoć.

Dragana Stević, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta, rekla je Srni da svakodnevno stanovništvu Gašnice dovoze vodu za piće i hranu, kao i ostale potrepštine.

Rajna Soldat, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola područja opštine Gradiška, istakla je da područna OŠ "Mladen Stojanović" u Vrbaškoj radi zbog djece koja su u prilici da idu na nastavu.

"Djeca koja dolaze iz poplavljenih područja ne moraju doći u školu i niko ne smije kazniti dijete koje je iz poplavljenog područja što nije došlo na nastavu", rekla je Soldatova.

Miladin Branković, direktor područne OŠ "Mladen Stojanović" u Vrbaškoj, kazao je da većina učenika koji idu u tu školu nije iz poplavljenih područja, te da zbog toga škola radi i nije proglašeno vanredno stanje.

"Veći dio Vrbaške je u brdu i manji dio učenika je u poplavljenim područjima", pojasnio je Branković.

Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška, rekao je da vanredno stanje u Gradišci nije proglašeno jer za to, kako tvrdi, nema potrebe.

"Vanredno stanje se proglašava kada dođe do pucanja nasipa i kada se vidi da će voda izliti ili ima ugroženih ljudskih života. Situacija na području Gradiške je u potpunosti pod kontrolom i nema potrebe da se širi panika", istakao je Adžić.

On je dodao da se dešava da pojedine opštine uveče proglase vanredno stanje, a ujutro ga prekinu, te da ne vidi svrhu toga.

Dalibor Švraka, predsjednik MZ Bistrica, kaže da je u ovoj MZ zaplavljeno 11 domaćinstava, od kojih su tri kuće poplavljene, a jedna porodica evakuisana.

Ilija Grbić, predsjednik MZ Vrbaška, rekao je da je u ovom selu poplavljeno sedam domaćinstava. On je naveo da je jedna porodica evakuisana i da su mještani složno pomogli ugroženima da sklone namještaj i evakuišu stoku.

Domaćinstvo Milana Lajića iz Vrbaške je peti dan pod vodom. On kaže da nivo vode u kući iznosi oko 30 centimetara i da je 2014. godine bio u sličnoj situaciji.

Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška, kaže da je vodostaj Save u Gradišci u porastu te da prelazi sve ranije mjerne vrijednosti, a iznosi 883 cm.

"Najugroženije su nebranjene zone u Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici, gdje je izvršena evakuacija dva starija lica, a poplavljeno je tridesetak domaćinstava" istakao je Knežević za "Nezavisne".

Naveo je da su dva čamca civilne zaštite na tim područjima, te da je saobraćaj prema Kozarskoj Dubici zatvoren.

I dok je u Srpcu i Gradišci na snazi vanredna odbrana od poplava, na nizvodnom dijelu rijeke Save od Broda, Šamca i Bijeljine na snazi je redovna odbrana od poplava.

Kako je navedeno, kota vanredne odbrane od poplava je u Gradišci premašena za 153 centimetra, u Srpcu za 53 centimetra, a specijalizovane jedinice Civilne zaštite s pumpama velikog kapaciteta, angažovane su u Srpcu i Gradišci.

Na području gornjeg toka rijeke Save u RS prošla je, kako su rekli u "Vodama Srpske", velika opasnost od poplava.

Nivo Save kod Brčkog porastao je u posljednja 24 časa dvadesetak centimetara, a zaplavljeno je šest kuća i nekoliko dvorišta.

Usljed obilnijih kišnih padavina prethodnih dana, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeka jadranskog sliva.

Iako vodostaj Sane opada, na području Prijedora aktivna su četiri klizišta, a u Kostajnici šest klizišta.

Zbog obilnih padavina u Trebinju i dalje je poplavljen lokali put Strujići - Orašje u Popovom polju, pa mještani Orašja koriste alternativne pravce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije