Društvo

Bitka za bebe počela i u BiH

Bitka za bebe počela i u BiH
Bitka za bebe počela i u BiH

BANJALUKA - Kompanija M:tel, zajedno sa fondom B92, danas je zvanično počela veliku humanitarnu akciju "Bitka za bebe" čijije cilj kupovina 70 inkubatora za porodilišta u BiH.

Generalni direktor kompanije M:tel Predrag Ćulibrk rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom početka ove humanitarne akcije, da je prvobitnom akcijom, koju je u Srbiji osmislio fond B92, sistemski riješen problem nedostatka savremenih inkubatora.

"Da situacija ni u BiH nije mnogo bolja od one koja je bila u Srbiji prije početka akcije govori podatak do koga je došao Fond B92 u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srpske i kliničkim centrima i porodilištima širom BiH, koji kaže da u BiH nedostaje oko 70 inkubatora“, rekao je Ćulibrk.

On je naveo da je M:tel danas otvorio novi humanitarni broj 1411, te da pozivom na ovaj broj svi korisnici fiksne i mobilne mreže M:tel-a do kraja godine mogu donirati po jednu KM i na taj način doprinijeti ovoj akciji.

Ćulibrk je napomenuo da će M:tel,kao dobar primjer drugim društveno odgovornim kompanijama, donirati porodilištima u Banjaluci i Sarajevu  po jedan inkubator za intenzivnu njegu.

"Nastojaćemo da u ovu humanu borbu uključimo naše poslovne partnere, korisnike, ali i naše zaposlene", rekao je Ćulibrk i dodao da M:tel posebnu zahvalnost duguje medijskim partnerima akcije, ističući da je više od 40 medija iz cijele BiH ustupilo svoj medijski prostor bez ikakve nadoknade.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić rekao je da je u Srbiji sistemski riješen problem nepostojanja inkubatora u tamošnjim  porodilištima i da su rezulatati akcije premašili sva očekivanja.

"Kad smo počeli sa ovom akcijom u Srbiji, za 65 dana  prikupili sno 160 inkubatora, a kasnije još 40", rekao je Matić i dodao da 15. juna u Srbiji počinje nova humanitarna akcija „Bitka za porodilišta“.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je da Srpska ima 12 porodilišta koja raspolažu sa ukupno 33 inkubatora i 60 respiratora.

"Iskazali smo potrebu za 15 stacionarnih inkubatora i osam transportnih", rekao je Škrbić i ocijenio da je ovaj projekat izuzetno human i važan.

Osnovna poruka današnje konferencije za novinare bila je "Heroji ne mogu sami".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije