Društvo

Bivša direktorica JU "Djeca Sarajeva": Ne mogu prihvatiti krivicu

Bivša direktorica JU "Djeca Sarajeva": Ne mogu prihvatiti krivicu
Bivša direktorica JU "Djeca Sarajeva": Ne mogu prihvatiti krivicu

SARAJEVO - Nakon trovanja salmonelom preko 200 djece u vrtićima, koje se desilo krajem aprila, te činjenice da nadležni za ovo vrijeme ništa nisu poduzeli da se takve stvari više ne ponove, Mirjana Jovanović-Halilović odlučila je da podnese neopozivu ostavku na mjesto direktorice JU ''Djeca Sarajeva''.

Vlada KS-a na jučerašnjoj sjednici dala je saglasnost Upravnom odboru Djeca Sarajeva da se Mirjana Jovanović- Halilović, razriješi funkcije direktora, prije isteka mandata na lični zahtjev.

Kako je sama potvrdila, ostavku je podnijela prije dva dana na sjednici Upravnog odbora ove ustanove koji je to prihvatio, te imenovao v.d. direktora. Kako ''Oslobođenje'' saznaje radi se o Jasmini Čongo, pedagogu u JU ''Djeca Sarajeva''.

Pod pritiskom

Govoreći o razlozima ostavke, ona je navela da nije bilo volje Vlade KS-a da riješi suštinu problema, te zauzme stavove oko bitnih pitanja, a to je bolji sistem kontrole, te pronalazak stvarnog uzroka trovanja. Napomenula je da u izvještaju sanitarne inspekcije nisu utvrđeni propusti  radnika JU ''Djeca Sarajeva'' tako da niko unutar ustanove u lancu odgovornosti nije mogao biti sankcionisan, javilo je ''Oslobođenje''.

''Tako ni ja, kao posljednja u lancu odgovornosti, ne mogu niti želim prihvatiti krivicu, te osjećati odgovornost za nešto na šta se nije moglo uticati i što očito nije nastalo u ustanovi u kojoj radim. Uz potpuno razumijevanje pritiska javnosti da se pronađe uzrok i krivac za trovanje djece, nečasno je dozvoliti da se okrivi jedna osoba, a stvarni problem zataška. U prilog tome govori i usmena potvrda iz sanitarne inspekcije u kojoj sam saznala da su pod pritiskom morali u izvještaju predložiti krivičnu prijavu protiv mene kao odgovornog lica, a dobavljača novčano kazniti, iako i danas imamo zabranu dobavljanja mliječnih proizvoda od istog'', dodaje Jovanović-Halilović, izrazivši nadu da će Tužilaštvo nakon što prikupi sve relevantne dokaze dati konačan sud.

Na kraju navodi ostaje samo nada, zbog djece, da će se vlasti i oni koji imaju nadležnosti u obrazovnom sistemu pobrinuti za ovaj najvažniji, a najviše zanemareni nivo obrazovanja, tako što će povećati budžet, broj uposlenih u vrtićima i smanjiti liste čekanja, uvesti organsku hranu, bolju kontrolu namirnica, bolje materijalne uslove i timove stručnjaka koji će se brinuti o djeci.

Pribavljanje dokaza

U Kantonalnom tužilaštvu su nam kazali da bez obzira na ostavku Mirjane Jovanović-Halilović, ovo Tužilaštvo nastavlja da radi na predmetu koji je glavna kantonalna tužiteljiica otvorila po sužbenoj dužnosti povodom kritičnog događaja trovanja djece u JU ''Djeca Sarajeva'', kao i po izvještaju o izvršenom krivičnom djelu protiv Jovanović-Halilović. Dodali su da je u toku postupak pribavljanja dokaza i druge relevantne dokumentacije, a sve u cilju provjera navoda prijave i donošenja tužilačke odluke.

U firmi ''Gold Mignon'' koja je dostavljala zaražene namirnice nisu bili raspoloženi za priču. Kako su kazali, direktorica firme Esma Čengić je bolesna, a niko drugi nije zadužen za davanje informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije