Društvo

Bivši atletičar traži šansu za život

Bivši atletičar traži šansu za život
Bivši atletičar traži šansu za život

TUZLA - Muhedin Muhić iz Kladnja, invalidna je osoba sa oštećenjem sluha, koji je jutros ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona započeo štrajk glađu jer je već devet godina u neuspješeoj potrazi za poslom.

Kako navodi u saopštenju, više puta je konkurisao na javne pozive za prijem defektologa u osnovne i srednje škole u TK, koje raspisuje Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta TK, ali nije naišao na razumijevanje kako Ministarstva tako i menadžmenta škola za prijem u radni odnos. 

Muhić je završio defektološki fakultet, smjer surdoaudiologija, uradio pripravnički staž i položio stručni ispit. 

Navodi da Ministarstvo prilikom izrade Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja TK, nije ispoštovalo Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom FBiH, čime su invalidne osobe oštećene prilikom prijave na konkurs. 

Ovaj bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine u atletici i dugogodišnji član AK “Sloboda Tehnograd” će o nepoštivanju ovog zakona i diskriminaciji pri zapošljavanju invalida od strane Vlade TK, pismeno upoznati OHR i Instituciju ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. 

''Od izvršne vlasti TK tražim da mi pruže šansu da živim od svog rada i da budem aktivan član društva'', naveo je Muhić. 

Prema informacijama koje je za Agenciju Fena dao njegov brat, Muhića će primiti premijer Tuzlanskog kantona i nada se pozitivnom rješenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije