Društvo

Blagodatni oganj u manastiru Gračanica

Blagodatni oganj u manastiru Gračanica
Blagodatni oganj u manastiru Gračanica

GRAČANICA - Blagodatni oganj, koji je u Beograd stigao iz Jerusalima, unet je danas u manastir Gračanica, gdje ga je dočekao veliki broj vjernika, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Oganj su u manastir donijeli pomoćnik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović, u pratnji predstavnika SPC, a od jutros u devet sati episkop Teodosije služi liturgiju.

Poslije završetka liturgije Blagodatni oganj, kako je najavljeno, biće prenet u Pećku patrijaršiju i u manastire Visoki Dečani i Sopoćani, gdje će takođe biti ortganizovan doček i služenje liturgije.

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u subotu, 11. aprila u Srbiju, praćen državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja organizovan je u Hramu Svetog Save u Beogradu.

 Pored Blagodatnog ognja, iz Jerusalima su doneta i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

           

                       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije