Društvo

Blokirani računi četiri zdravstvene ustanove u RS

Blokirani računi četiri zdravstvene ustanove u RS
Blokirani računi četiri zdravstvene ustanove u RS

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske blokirala je račun Bolnici u Foči, čime se broj blokiranih zdravstvenih ustanova zbog neizmirenja obaveza koje nisu obuhvaćene reprogramom povećao na četiri.

Pored ove bolnice, u blokadi su i domovi zdravlja Novo Goražde, Han Pijesak i "Vaso Pelagić" Čajniče.

Prema podacima Poreske uprave RS ukupan dospjeli, a neplaćeni dug zdravstvenih ustanova na kraju marta iznosio je 68,8 miliona KM. Pored toga, 48 zdravstvenih ustanova ima odobren reprogram duga teškog 154 miliona KM.

U Poreskoj upravi su naveli da je zaključkom Vlade RS od 10. marta ove godine produžen grejs period zdravstvenim ustanovama za reprogramirane obaveze do godinu dana, uz obavezno redovno uplaćivanje tekućih poreza i doprinosa.

„U slučaju da ovi obveznici ne budu redovno uplaćivali tekuće obaveze Poreska uprava će raskinuti reprograme i preduzeti mjere prinudne naplate“, kazali su u Poreskoj upravi i dodali da su zbog neizmirenih obaveza koje nisu obuhvaćene reprogramom, blokirani računi četiri zdravstvene ustanove.

Direktor Doma zdravlja Novo Goražde Jelena Gavrilović rekla je za CAPITAL da im je račun blokiran 31. marta zbog duga od oko 20.000 KM.

„Obratili smo se Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS sa zahtjevom da nam pomogne u rješavanju ovih problema jer su ta dugovanja iz 2015. godine. Međutim, još uvijek se ništa ne riješava. Mi nismo u mogućnosti trenutno plaćati poreze i doprinose jer nam je račun blokiran i po osnovu izvršnih presuda, teških oko 80.000 KM, koje su naši radnici dobili protiv Doma zdravlja zbog zaostalih plata iz 2014. godine“, rekla je Gavrilovićeva i dodala da je zadnja isplaćena plata radnicima bila za maj 2015. godine, i to pola plate.

Kazala je da oni imaju i rreprogramirane obaveze i da im je rata reprograma oko 20.000 KM, dok im je mjesečna tranša od Fonda zdravstvenog osigiranja RS 15.000 KM.

„Nismo u mogućnosti da plaćamo reprogram, a tekuće obaveze bi i mogli da nije presuda“, istakla je ona.

Domu zdravlja iz Han Pijeska Poreska uprava je blokirala račun zbog neplaćenih doprinosa za plate zaposlenih u iznosu od 32.000 KM, a direktor ovog Doma zdravlja Milan Borovina nedavno je rekao da plate u ovoj zdravstvenoj ustanovi kasne šest mjeseci i da su zaposleni dobili posljednju platu za septembar.

On je napomenuo da mjesečna tranša koju ovaj dom zdravlja dobije od Fonda zdravstvenog osiguranja RS u iznosu od 29.000 KM može biti samo za neto plate zaposlenih, ali ne za plaćanje doprinosa na plate.

Klinički centri najviše duguju

U PURS-u su istakli da su najveći dužnici među zdravstvenim ustanovama klinički centri u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Pored njih, tu su i Opšta bolnica „Sveti Apostol Luka“ iz Doboja, Univerzitetska bolnica Foča, Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina, te Opšta bolnica Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije