Društvo

Bogdanić: Institut za javbno zdravstvo važna ustanova

Bogdanić: Institut za javbno zdravstvo važna ustanova
Bogdanić: Institut za javbno zdravstvo važna ustanova

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je prilikom posjete Institutu za javno zdravstvo Srpske da je ovo važna zdravstvena ustanova, kojoj se možda i neopravdano pridaje manja pažnja.

Bogdanić je istakao da je danas vidio šta sve u Institutu kontrolišu i koliko zdravlje ljudi zavisi od dobre kontrole vode, hrane i svih ostalih kontrola, te da se uvjerio da se to obavlja na dobar način i uz pomoć kvalitetne opreme.

On je nakon posjete Institutu i obilaska laboratorije za dijagnostiku tuberkuloze - nivo tri biosigurnosti, rekao novinarima da je riječ o dobro organizovanoj zdravstvenoj ustanovi koja ima tendenciju i da na tržištu ostvaruje svoj prihod. 

Bogdanić je rekao da će laboratorija biosigurnosti, koja se gradi, podići nivo ove zdravstvene ustanove i poboljšati kontrolu, odnosno sigurnost u radu zdravstvenih radnika, a svi ti nalazi će se brže završavati, pa će i pacijentima biti na vrijeme uključivana adekvatna terapija. 

Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Slobodan Stanić rekao je da je Bogdanića upoznao o radovima na laboratoriji za dijagnostiku tuberkuloze - nivo tri biosigurnosti, koja će značajno povećati zaštitu osoblja, a imaće i ekološku komponentu - štitiće okolinu.

"Kada se laboratorija završi, stavićemo u funkciju opremu koju smo ranije dobili i na taj način ćemo imati puno bržu i kvalitetniju dijagnostiku, prvenstveno tuberkuloze, ali i nekih drugih bolesti", rekao je Stanić.

On je dodao da se tuberkuloza, kao "otpisana bolest", vraća ponovno sa rezistencijom koja je sve prisutnija, prvog, drugog i trećeg stepena. 

"To nije više u svim slučajevim lako izlječiva bolest, jer je otporna na lijekove kojima mi raspolažemo. Zbog toga smo još prije pet godina krenuli u ovaj projekat, te smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Institutu uspjeli da dobijemo sredstva Global fonda, koji posredstvom UNDP, finansira ovaj projekat", rekao je Stanić.

On je napomenuo da laboratoriju trećeg nivoa biosigurnosti nema ni Srbija.

Stanić je izrazio očekivanje da će ova laboratorija u narednih mjesec dana biti završena i da će biti puštena u rad.

On je Bogdanića upoznao i sa važnom opremom za kontrolu vode, hrane i predmeta opšte upotrebe koja je dobijena iz evropskih projekata.

"Institut za javno zdravstvo Srpske je akreditovana laboratorija, ima edukovano osoblje i opremu na kojoj radi", zaključio je Stanić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije