Društvo

Bogdanić: Koncept porodične medicine postigao dobre rezultate

Bogdanić: Koncept porodične medicine postigao dobre rezultate
Bogdanić: Koncept porodične medicine postigao dobre rezultate

TESLIĆ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas u Tesliću da je koncept porodične medicine kao oblik primarne zdravstvene zaštite dobro zaživio u Republici Srpskoj, da je u proteklom periodu postigao dobre rezultate, te omogućio da je zdravstvena zaštita jednako dostupna cjelokupnom stanovništvu.

Bogdanić, koji je večeras otvorio "Dane porodične medicine Republike Srpske" u Banji Vrućici, istakao je da su se kroz rad ukazale i mogućnosti za unapređenje ovog modela primarne zdravstvene zaštite, o čemu je razgovarao sa Udruženjem doktora porodične medicine Republike Srpske.

On je naveo da su predloženi modeli osamostaljenja timova porodične medicine koji bi bili funkcionalne, ali i finansijske organizacione jedinice, a tokom razgovora ukazano je i na poteškoće sa kojima se ljekari susreću.

Bogdanić je najavio da će se o ovoj problematici razgovarati i na skupu kako bi porodična medicina i u budućnosti bila unapređivana i ravnomjerno dostupna građanima, a da se ljekarima ostavi mogućnost da budu finansijski motivisani.

Bogdanić je ocijenio da je stvorena dobra baza kada je riječ o ljekarima i medicinskom osoblju, ali da treba vidjeti šta u narednom periodu da se poboljša.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Draško Kuprešak rekao je da ovaj skup ima dobru intenciju da se raznim programima podigne nivo edukacije ljekara.

"Možemo biti zadovoljni ovim što je do sada urađeno na polju edukacije i infrastrukture. Država je dosta uložila kada je riječ o promjenama uslova za rad timova porodične medicine i njihovom obrazovanju", rekao je Kuprešak.

On ističe da u narednom periodu treba raditi na promjeni karaktera ugovaranja timova porodične medicine, namjene i koncepta funkcionisanja doma zdravlja, koji treba da bude garant primarne zdravstvene zaštite, ali da timovi funkcionišu sa više slobode i da u tom decentralizovanom modelu ponesu više odgovornosti.

Kuprešak ukazuje na potrebu strukturalne promjene programa specijalizacije i subspecijalizacije jer, kako navodi, postojeći profil specijaliste porodične medicine nije dobar odgovor za izazove koji trenutno postoje u zdravstvenom sistemu.

"Program specijalizacije u Republici Srpskoj traje tri godine. U prosjeku plata jednog doktora opšte medicine koji dođe na specijalizaciju kreće se od 1.600 do 1.800 KM", rekao je Kuprešak.

Međunarodni skup "Dani porodične medicine Republike Srpske", koji se održava pod nazivom "Zdravlje za sve generacije", traje do nedjelje, 4. oktobra, u Hotelu "Kardijal" u Banja Vrućici. Na skupu je prijavljeno oko 350 učesnika iz regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije