Društvo

Bogdanić: Otvaranje bolnice Istočno Sarajevo početkom oktobra

Bogdanić: Otvaranje bolnice Istočno Sarajevo početkom oktobra
Foto: N.N. | Bogdanić: Otvaranje bolnice Istočno Sarajevo početkom oktobra

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić očekuje da će Bolnica Istočno Sarajevo biti završena i otvorena početkom oktobra, što je sadašnja Vlada Republike Srpske obećala da će biti urađeno za vrijeme njenog mandata.

Nakon obilaska gradilištva novog objekta bolnice, Bogdanić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da svi koji su učestvovali u ovom projektu, počevši od Vlade koja je obezbijedila finansijska sredstva do izvođača radova, mogu biti ponosni na projekat koji se realizuje u rekordno kratkom vremenskom periodu.

Bogdanić kaže da se na ovaj način pokazuje da Republika Srpska ima građevinsku operativu i sposobne ljude da i ovakve složene projekte izvedu na kvalitetan i dobar način.

"Izvođač radova 'Marković invest' iz Laktaša je obezbijedio sredstva, a Vlada od početka godine isplaćuje ih u jednakim ratama, tako da mislim da će sve biti završeno kako je ugovorom predviđeno", istakao je Bogdanić.

Tokom obilaska gradilišta, ministar se uvjerio da su u toku radovi na vanjskom uređenju te završni građevinski radovi koji bi trebalo da budu okončani u narednih petnaestak dana, nakon čega će uslijediti montiranje medicinske opreme.

"Ova bolnica će početi da funkcioniše odmah po njenom otvaranju i mislim da je stanovništvo Sarajevsko-romanijske regije itekako zaslužilo da ima jednu ovakvu zdravstvenu ustanovu", naglasio je Bogdanić.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je novinarima da vrijednost nove opreme iznosi 10 miliona KM, što znači da će dijagnostička, laboratorijska, te oprema operacione sale biti potpuno nova i po evropskim standardima.

Todorović je naglasio da ova medicinska ustanova raspolaže solidnim kadrom, naglasivši da imaju plan kako da školuju novi kadar i primaju mladi, kao i na koje specijalizacije da ih šalju.

On je dodao da su velika sredstva ulagali u obrazovanje ljudi, što namjeravaju činiti i u narednom periodu.

Nova bolnica imaće 12.000 metara kvadratnih, a u njenu izgradnju je uloženo 55 miliona KM budžetskih sredstava Republike Srpske i Vlade.

Kamen-temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu položen je 7. jula prošle godine.

Zgradu će činiti dva spojena objekta - stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa izgrađenim polikliničkim objektom.

Planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo, kada u potpunosti bude završena, dugoročno opslužuje 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, pružajući savremene medicinske usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije