Društvo

Bogdanić: Otvoreni za razgovore, ali ne pristajemo na ucjene

Bogdanić: Otvoreni za razgovore, ali ne pristajemo na ucjene
Foto: Ilustracija | Bogdanić: Otvoreni za razgovore, ali ne pristajemo na ucjene

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je Srni da će razgovarati sa predstavnicima svih reprezentativnih sindikata zdravstvenih radnika, ali da neće pristati ni na kakve ucjene o povećanju plata.

Povodom najave strukovnih sindikata doktora medicine, te medicinskih sestara i tehničara Srpske da će organizovati generalni štrajk zdravstvenih radnika, ukoliko Vlada Srpske ne prihvati socijalni dijalog sa njima i ne pristupi pregovorima o povećanju plata, Bogdanić je rekao da će razgovarati sa svim sindikatima ako su njihovi zahtjevi realni i ako je iz toga isključena politika i politikanstvo.

Bogdanić kaže da se razgovori, koji se već vode sa sindikatima, mogu nastaviti na način da se razgovara na realnim i ekonomsko-održivim pokazateljima, ali to nikako ne može da bude ultimatum neke od strana.

"U Ekonomskoj politici i budžetu Republike Srpske za 2018. godinu rečeno je da neće biti povećanja plata u javnom sektoru. Ukoliko neko izađe sa zahtjevom da se plate povećaju za 25 odsto, onda to govori o namjeri onoga ko sve to predlaže", istakao je Bogdanić.

On je podsjetio da je tokom svog mandata u stalnom kontaktu sa reprezentativnim sindikatima, kao i sa sindikatima koji se bave pravima zdravstvenih radnika.

"Svakodnevno sam u kontaktu sa predsjednicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenkom Granulićem i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu Željkom Šukalom sa kojima razgovaram o materijalnom položaju zdravstvenih radnika i stvaranju boljih uslova rada i svega onoga što je bitno da zdravstveni radnik bude zadovoljan i da zdravstveni sistem nesmetano funkcioniše", rakao je Bogdanić.

On je podsjetio da je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić ranije, prije početka razgovora o kolektivnom ugovoru, napustio sastanak o toj temi.

"Femić nije učestvovao u kreiranju kolektivnog ugovora i danas govori da predstalja zdravstvene radnike. Bojim se da Femić nema dovoljno snage da predstavlja zdravstvene radnike, a svakako ima dovoljno snage da se bavi politizacijom i politikom", rekao je Bogdanić.

Strukovni sindikati doktora medicine, te medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske organizovaće štrajk zdravstvenih radnika, ukoliko Vlada Srpske ne prihvati socijalni dijalog sa ovim sindikatima i pristupi pregovorima o povećanju plata.

U saopštenju ovih sindikata navodi se da je Vladi Republike Srpske u novembru 2017. godine upućen zahtjev da se ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj od ove godine poveća plata za 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije