Društvo

Bogdanić: Stimulativna politika prema sertifikovanim ustanovama

Bogdanić: Stimulativna politika prema sertifikovanim ustanovama
Bogdanić: Stimulativna politika prema sertifikovanim ustanovama

GRADIŠKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas u Gradišci da će u narednom periodu resorno ministarstvo i Fond zdravstvenog osiguranja prema sertifikovanim zdravstvenim ustanovama voditi stimulativnu, a prema ustanovama koje lošije rade destimulativnu politiku.

"Stečeni sertifikat mora se unapređivati, jer jednom stečena sertifikacija ne znači da ustanova ne može da izgubi sertifikat", istakao je Bogdanić, koji je uručio vršiocu dušnosti direktora gradiškog Doma zdravlja rješenje o sticanju statusa sertifikovane zdravstvene ustanove.

Bogdanić je naveo da je od 54 doma zdravlja u Republici Srpskoj sertifikacija do sada uspješno završena u 20 primarnih zdravstvenih ustanova.

"Sertifikacija podrazumijeva postizanje određenih standarda u radu, liječenju i zaštiti pacijenata i samih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", pojasnio je Bogdanić.

V.d. direktora Doma zdravlja Gradiška Milan Švraka rekao je da je proces sertifikacije u gradiškom Domu zdravlja započet 2012, u toku kojeg je izvršena i akreditacija 22 tima porodične medicine.

"Odlukom Skupštine opštine predviđeno je da na području opštine djeluje 26 timova porodične medicine, koji će u potpunosti biti akreditovani čim ljekari završe specijalizaciju za porodičnu medicinu", naglasio je Švraka.

Ministar Bogdanić posjetio je danas i privatnu specijalističku ordinaciju "Dunjić" u Gradišci, koja ima ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske o pružanju primarne zdravstvene zaštite osiguranicima.

"Uslovi u ovoj zdravstvenoj ustanovi su na zavidnom nivou. Bez obzira jesu li privatne ili državne, osiguranik mora da bude i fokusu zdravstvenih ustanova i Fonda, a cilj je da se poveća kvalitet pružanja usluga pacijentima", naglasio je Bogdanić.

Slavko Dunjić, vlasnik specijalističke ordinacije "Dunjić", naveo ja da je u timu porodične medicine u ovoj ustanovi registrovano 2.300 pacijenata, koji uz ovjerenu knjižicu mogu da dobiju sve zdravstvene usluge, kao i u državnim zdravstvenim ustanovama.

"Ova privatna zdravstvena ustanova, sa visinom novčanih izdvajanja iz Fonda, sigurno pruža bolje uslove pacijentima. Uz ista izdvajanja državne zdravstvene ustanove ne mogu da opstanu, jer se u tom slučaju pojavljuje višak nemedicinskog osoblja, što privatni sektor ne trpi", rekao je Dunjić.

Ministar Dragan Bogdanić i Slavko Dunjić, koji je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, demantovali su tvrdnje da današnja posjeta ima veze sa političkim dešavanjima u gradiškom SDS-u, suspenzijom Dunjića iz organa ove stranke i isključenjem iz SDS-a bivšeg direktora Doma zdravlja Tihomira Mihajlovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije