Društvo

Bogdanić posjetio "Školu života"

TESLIĆ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić ukazao je na potrebu da se organizovanje kampova za edukaciju djece oboljele od dijabetesa uvede kao stalna kategorija koju će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Bogdanić je danas posjetio djecu oboljelu od dijabetesa u kampu "Škola života – edukcija o životu sa dijabetesom" u Banji Vrućici, gdje se upoznao sa njihovim aktivnostima.

Ministar Bogdanić je za Srnu rekao da je organizovanje kampova ovog tipa dobar način da se djeci oboljeloj od dijabetesa na vrijeme i na najbolji način pruže odogovarajuća saznanja koja će im olakšati svakodnevni život.

"Nastojaćemo da, u skladu sa mogućnostima budžeta resornog ministarstva i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, nađemo sredstva da održimo i unaprijedimo liječenje takve djece", istakao je Bogdanić, ukazavši na potrebu da se kampovi ovog tipa tretiraju kao vid liječenja.

Predsjednik Udruženja djece oboljele od šećerne bolesti Srpske Gordana Bukara - Radujković rekla je da se u kampu vrši edukacija djece oboljele od dijabetesa da samostalno mogu da žive, a da ne dožive akutne komplikacije.

"Djeca se uče da sama sebi daju insulin, određuju dozu, ishranu koju jedu i odgovarajuću fizičku aktivnost", rekla je Radujkovićeva.

Prema njenim riječima, teško je odrediti tačan broj oboljele djece, ali na području Srpske može se govoriti o 300 djece.

Ona je navela da je u posljednjih deset godina Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite mnogo uradilo na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite djece oboljele od šećerne bolesti.

"Oism besplatnog insulina, djeca oboljela od dijabetesa u Srpskoj imaju pravo na tri besplatna pakovanja trakica mjesečno, dok djeca koja koriste insulinsku pumpu imaju pravo na četiri pakovanja", istakla je Radujkovićeva.

Ona je ukazala da je život djece sa šećernom bolešću tokom dana pun obaveza.

"Oism svakodnevnih obaveza, moraju minimalno četiri puta dnevno da mjere nivo šećera u krvi i da isto toliko puta daju sebi insulin", istakla je Radujkovićeva.

U šestom ljetnom kampu "Škola života - edukcija o životu sa dijabetesom" u Banji Vrućici boravi 36 djece iz Republike Srpske, te iz Tuzle i Mostara u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije