Društvo

Bojić: Gotovo polovina stanovništva BiH živi na granici siromaštva

Bojić: Gotovo polovina stanovništva BiH živi na granici siromaštva
Foto: N.N. | Bojić: Gotovo polovina stanovništva BiH živi na granici siromaštva

SARAJEVO - BiH se svakodnevno suočava sa problemom siromaštva, a prema zvaničnim podacima, oko 48 odsto stavnovništva živi na granici siromaštva, dok je 18 odsto građana ispod linije koja označava kritično siromaštvo, izjavio je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić.

Bojić smatra da borba protiv siromaštva uključuje i borbu za brži ekonomski rast, smanjenje stope nezaposlenosti, veća primanja, posebno u realnom sektoru, bolje obrazovanje i bolji zdravstveni sistem, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

"I dalje četvrtina stanovništva na planeti živi u ekstremnom siromaštvu, uprkos činjenici da su se svjetski lideri, potpisujući 2000. godine Milenijumsku povelju, jasno obavezali da će raditi na iskorjenjivanju ovog problema", navodi se u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Ukazujući na problem siromaštva u BiH koji ugrožava elementarna ljudska prava građana u stanju ozbiljnih socijalnih potreba, Bojić je pozvao institucije vlasti na svim nivoima da se, u skladu sa svojim nadležnostima, uključe u borbu protiv siromaštva i pokažu solidarnost prema onima koji žive ispod granice siromaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije