Društvo

Borac ostao bez još jedne legende - preminuo Smail Alagić

Borac ostao bez još jedne legende - preminuo Smail Alagić
Foto: Ilustracija | Borac ostao bez joše jedne legende - preminuo Smail Alagić

Nakon kratke i teške bolesti u Banjoj Luci je, u 77. godini, preminuo nekadašnji fudbaler i trener Borca Smail Alagić.

Svoju mladost podario je fudbalu. Počeo je da igra u prijedorskoj Mladosti, da bi po dolasku u Banjuluku stigao u mlađe kategorije banjalučkog drugoligaša i već tad nagovijestio da će Borac u njemu dobiti odličnog fudbalera.

Kada je davne 1963. godine zaigrao za prvu ekipu Borca, crveni dres, sa mnogo ljubavi, nosio je do kraja svoje karijere - 1971. godine. Za sve to vrijeme Alagić je bio standardni, nezamjenjivi prvotimac. Krasila ga je velika borbenost, disciplina u igri, bio je nenadmašan u vazdušnim duelima.

Sa Borcem je uglavnom vojevao drugoligaške bitke, da bi u sezoni 1969/70. bio učesnik onih čuvenih čačanskih kvalifikacija u kojima su Banjalučani po drugi put izborili status jugoslensnkog prvoligaša.

I kad je prestao sa aktivnim igranjem, opet je ostao u Borcu! Ovog puta u ulozi, učitelja, pedagoga, trenera. Radio je u početkom sa mlađim kategorijama, brojni su talenti, koje je Alagić „izbrusio“ i izveo na fudbalsku scenu. Bio je pomoćnik Momčilu Bobiju Spasojeviću kada je Borac u eliti zauzeo šesto mjesto, bio je zajedno sa Nenadom Gavrilovićem saradnik Husnije Fazlića kada su Banjalučani osvojili Kup Jugoslavije, bio je u tandemu sa Vladicom Popovićem kada je klub ostvario svoj najveći uspjeh, osvajanjem četvrtog mjesta u šampionatu Jugoslavije. Radio je sa Mirkom Bazićem, Ilijom Miljušem, Josipom Kužeom, Zoranom Smileskim, Stankom Poklepovićem.

Smail Alagić će biti sahranjen u subotu, 7. oktobra, u 14.00 časova, na Novom groblju na Pobrđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije