Društvo

Borik spomenik banjalučkog sporta

Dušan PRAŠTALO - 24.09.2012 22:06
Borik spomenik banjalučkog sporta

Prigodnom svečanošću danas je obilježeno 40 godina od polaganja kamena temeljca sportske dvorane "Borik".

Prije nepune četiri decenije, tačnije 24. septembra 1972, kamen temeljac položili su zlatni olimpijci, rukometaši Borca, Milorad Karalić, Abas Arslanagić, Nebojša Popović i Dobrivoje Selec. Oni su samo 12 dana ranije zadivili cijelu bivšu Jugoslaviju, ali i planetu, trijumfom na Olimpijskim igrama u Minhenu i nakon toga je svima u Banjaluci bilo jasno da je gradu hitno potrebna dvorana. Izgradnja je trajala godinu i po, a već 1976. u Banjaluku je stigla titula prvaka Evrope. Naravno, osvojili su je rukometaši Borca, predvođeni kapitenom Miloradom Karalićem.

"Do tada smo igrali na Stadionu sportskih igara i ne treba posebno naglašavati šta je nova dvorana za nas značila. U 'Boriku' smo proslavili mnoge pobjede, osvojili mnoge trofeje i na najbolji mogući način pronosili slavu našeg grada. Tada je Banjaluka imala oko 70.000 stanovnika, a prema nekim statističkim podacima bila je među tri najuspješnija sportska grada - iza Splita i Beograda. Nadam se da će u skorijoj budućnosti biti izgrađeno još dvorana, prije svega na Starčevici i Laušu", kaže Karalić.

Među brojnim gostima našla se i Slađana Golić, rekorderka po broju odigranih utakmica za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je 1988. u Seulu osvojila srebrnu olimpijsku medalju.

"U novu dvoranu ušla sam kao stidljiva djevojčica, a ovdje sam 2000. završila karijeru, uz poruku sa tribina: 'Slađo, hvala ti za sve'", istakla je bivša članica Mladog Krajišnika i najbolja košarkašica koja je ikad igrala  u Banjaluci.

Ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske Nada Tešanović rekla je da su u "Boriku" postignuti mnogi vrhunski rezultati, ali da su godine ostavile traga na građevini.

"Vlada Srpske ozbiljno treba da razmisli o izgradnji nove dvorane, koju dugujemo Banjaluci", navela je Tešanovićeva i naglasila da je potrebna izgradnja primjerenih sportskih dvorana u većim naseljima pri školama, koje će omogućiti djeci da treniraju i da igraju utakmice.

Direktor Javne ustanove Sportskog centra "Borik" Manojla Zrnić, koji se na toj funkciji nalazi već 12 godina, izjavio je da će banjalučki hram sporta uskoro biti renoviran.

"Sadašnji rezultati naših sportista možda nisu kao oni prije, ali najvažnije je da našu djecu sklonimo s ulice i uvedemo ih u dvorane. To je moj cilj bio od prvog dana kada sam došao u 'Borik', a biće i ubuduće. Ovaj hram sporta mora da se rekonstruiše, privede namjeni i prilagodi evropskim standardima", naglasio je Zrnić.

Zoran Novaković, predsjednik Savjeta za sport u Skupštini grada Banjaluka, poklonio se zlatnim banjalučkim sportistima:

"Čast mi je što stojim ovdje pred vama, kojima sam se divio dok ste igrali i kojima se divim i sada. Ne mogu ni da pretpostavim koliko znoja treba proliti da bi se osvojila medalja na Olimpijskim igrama. To znate samo vi".

Na svečanosti obilježavanja prikazan je dokumentarni film "Borik hram sporta", a minutom ćutanja odata je počast preminulim sportistima.

Nove dvorane

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić istakla je da je Banjaluka grad sporta i navela da je potrebno stvoriti bolje uslove za sportiste:

"Neka naselja, kao što su Lauš i Starčevica, treba da što prije dobiju nove sportske dvorane. Postoji realna mogućnost da Banjaluka u naredne četiri godine dobije barem još jednu sportsku dvoranu, a za rekonstrukciju dvorane 'Borik' kreditnim zaduženjem grad je obezbijedio više od milion KM".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • I policija u pripravnosti zbog rasta rijeke Save

  15.09.2014 18:21 - D.S.,D.K.

  GRADIŠKA - Situacija u opštinama koje su proteklih dana pogođene poplavama se stabilizuje, ali nove strahove donosi rijeka Sava, čiji nivo raste, zbog čega su u Gradišci u pripravnosti nadležne ekipe.

 • Vodostaj Une i Sane u opadanju

  15.09.2014 17:31 - Srna

  NOVI GRAD - Vodostaji Une i Sane na području Novog Grada i dalje su u opadanju, a u korito se povlačni i rijeka Japra.

 • Kritične tačke sanirane ili se završavaju

  15.09.2014 17:13 - Srna

  BIJELJINA - Direktor "Voda Srpske" Dragan Anđelić danas je sa saradnicima obišao obaloutvrdu na Drini kod Bijeljine, koja je nakon razaranja u majskim poplavama sanirana i podignuta za još metar i po visine.

 • Prijeti opasnost od poplava naseljenim mjestima kod Srpca

  15.09.2014 17:00 - Srna

  SRBAC - Predstavnik Republičke uprave Civilne zaštite Janko Kecman danas je sa predstavnicima Opštinskog štaba Civilne zaštite Srbac obišao priobalno područje Save od Srpca do Kobaša da bi se upoznao sa trenutnim stanjem na terenu i upoznao ih sa opasnostima koje može donijeti veliki vodeni talas ove rijeke, koji je već stigao do Jasenovca.

 • Postavljen krst na planinu Baba

  15.09.2014 16:46 - Srna

  BILEĆA - Članovi novoosnovanog planinarskog društva "Koritnik" iz Bileće svečano su postavili krst na vrhu planine Baba, koja se nalazi na tromeđi Gacka, Nevesinja i Bileće, a osveštanju krsta na vrhu Đed /1735 metara/ prisustvovalo je oko 40 planinara iz Istočne Hercegovine.

 • Trnjaci dobijaju ambulantu

  15.09.2014 13:32 - Srna

  BIJELJINA - U bijeljinskom naselju Trnjaci danas je počela izgradnja ambulante porodične medicine za šta su 125.000 KM obezbijedili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, grad Bijeljina i bijeljinski Dom zdravlja.

 • Protest zbog izostavljanja sa spiska o jednokratnoj pomoći

  15.09.2014 13:08 - Srna

  BRČKO - Mještani Brke u slivu istoimene rijeke, kao i uzvodno smještenog naselja Palanka u distriktu protestovali su pred gradskom vijećnicom u Brčkom nezadovoljni što je veliki broj domaćinstava koja su pretrpjela štetu u poplavama izostavljen sa novog spiska o dodjeli jednokratne novčane pomoći.

 • Ponovo radi vrtić u Doboju

  15.09.2014 12:19 - Srna

  DOBOJ - U Doboju je danas počela sa radom predškolska ustanova "Majka Jugovića" u Ulici kneza Lazara, čiji je objekat tokom majskih poplava pretrpio štetu od 300.000 KM.

 • Za poplavljene u Semberiji više od 20 miliona KM

  15.09.2014 12:06 - N.N.

  BIJELJINA - U Bijeljini je danas građanima podijeljeno 346 vaučera Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske za domaćinstva u urbanom dijelu grada koja su bila potopljena tokom katastrofalne poplave koja je u maju pogodila Srpsku.

 • Vodostaj rijeka i dalje u portastu

  15.09.2014 11:24 - Fena

  ISTOČNO SARAJEVO - Iz Civilne zaštite RS danas je potvrđeno da su vodostaji rijeka na području Gradiške, Kozarske Dubice, Bosanske Kostajnice i Novog Grada/Bosanskog Novog i dalje iznad kote vanredne odbrane od poplava.

 • Nevrijeme oštetilo plastenike u Gradačcu

  15.09.2014 10:59 - Srna

  SARAJEVO - Olujno nevrijeme, praćeno jakim gradom, zahvatilo je dio opštine Gradačac, gdje je pričinjena velika materijalna šteta na poljoprivrednim usjevima.

 • Opada nivo Une i Sane

  15.09.2014 10:10 - Srna

  NOVI GRAD - Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u opadanju i, prema jutrošnjim mjerenjima, niži su za 50 centimetara u odnosu na jučerašnji nivo.

 • Direktor dao rok Vladi FBiH

  15.09.2014 09:57 - Srna

  SARAJEVO - Direktor Studentskog centra Kantona Sarajevo Emir Kadrić upozorio je da, ukoliko Vlada Kantona do 12.00 časova ne ponudi rješenje u vezi sa obezbjeđenjem jednakog statusa zaposlenim centra sa drugim službenicima u javnom sektoru, neće dati saglasnost za otvaranje studentskih domova.

 • Povlači se voda iz prijedorskih naselja

  15.09.2014 08:56 - Srna

  PRIJEDOR - U poplavljenim prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica stanje se normalizuje i voda se povlači, ali se i dalje zadržava u prirodnim depresijama, saopšteno je danas iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

 • Danas oblačno s kišom

  15.09.2014 08:27 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno s kišom.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.