Društvo

Borik spomenik banjalučkog sporta

Borik spomenik banjalučkog sporta
Borik spomenik banjalučkog sporta

Prigodnom svečanošću danas je obilježeno 40 godina od polaganja kamena temeljca sportske dvorane "Borik".

Prije nepune četiri decenije, tačnije 24. septembra 1972, kamen temeljac položili su zlatni olimpijci, rukometaši Borca, Milorad Karalić, Abas Arslanagić, Nebojša Popović i Dobrivoje Selec. Oni su samo 12 dana ranije zadivili cijelu bivšu Jugoslaviju, ali i planetu, trijumfom na Olimpijskim igrama u Minhenu i nakon toga je svima u Banjaluci bilo jasno da je gradu hitno potrebna dvorana. Izgradnja je trajala godinu i po, a već 1976. u Banjaluku je stigla titula prvaka Evrope. Naravno, osvojili su je rukometaši Borca, predvođeni kapitenom Miloradom Karalićem.

"Do tada smo igrali na Stadionu sportskih igara i ne treba posebno naglašavati šta je nova dvorana za nas značila. U 'Boriku' smo proslavili mnoge pobjede, osvojili mnoge trofeje i na najbolji mogući način pronosili slavu našeg grada. Tada je Banjaluka imala oko 70.000 stanovnika, a prema nekim statističkim podacima bila je među tri najuspješnija sportska grada - iza Splita i Beograda. Nadam se da će u skorijoj budućnosti biti izgrađeno još dvorana, prije svega na Starčevici i Laušu", kaže Karalić.

Među brojnim gostima našla se i Slađana Golić, rekorderka po broju odigranih utakmica za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je 1988. u Seulu osvojila srebrnu olimpijsku medalju.

"U novu dvoranu ušla sam kao stidljiva djevojčica, a ovdje sam 2000. završila karijeru, uz poruku sa tribina: 'Slađo, hvala ti za sve'", istakla je bivša članica Mladog Krajišnika i najbolja košarkašica koja je ikad igrala  u Banjaluci.

Ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske Nada Tešanović rekla je da su u "Boriku" postignuti mnogi vrhunski rezultati, ali da su godine ostavile traga na građevini.

"Vlada Srpske ozbiljno treba da razmisli o izgradnji nove dvorane, koju dugujemo Banjaluci", navela je Tešanovićeva i naglasila da je potrebna izgradnja primjerenih sportskih dvorana u većim naseljima pri školama, koje će omogućiti djeci da treniraju i da igraju utakmice.

Direktor Javne ustanove Sportskog centra "Borik" Manojla Zrnić, koji se na toj funkciji nalazi već 12 godina, izjavio je da će banjalučki hram sporta uskoro biti renoviran.

"Sadašnji rezultati naših sportista možda nisu kao oni prije, ali najvažnije je da našu djecu sklonimo s ulice i uvedemo ih u dvorane. To je moj cilj bio od prvog dana kada sam došao u 'Borik', a biće i ubuduće. Ovaj hram sporta mora da se rekonstruiše, privede namjeni i prilagodi evropskim standardima", naglasio je Zrnić.

Zoran Novaković, predsjednik Savjeta za sport u Skupštini grada Banjaluka, poklonio se zlatnim banjalučkim sportistima:

"Čast mi je što stojim ovdje pred vama, kojima sam se divio dok ste igrali i kojima se divim i sada. Ne mogu ni da pretpostavim koliko znoja treba proliti da bi se osvojila medalja na Olimpijskim igrama. To znate samo vi".

Na svečanosti obilježavanja prikazan je dokumentarni film "Borik hram sporta", a minutom ćutanja odata je počast preminulim sportistima.

Nove dvorane

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić istakla je da je Banjaluka grad sporta i navela da je potrebno stvoriti bolje uslove za sportiste:

"Neka naselja, kao što su Lauš i Starčevica, treba da što prije dobiju nove sportske dvorane. Postoji realna mogućnost da Banjaluka u naredne četiri godine dobije barem još jednu sportsku dvoranu, a za rekonstrukciju dvorane 'Borik' kreditnim zaduženjem grad je obezbijedio više od milion KM".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije