Društvo

Boriti se protiv svih oblika nasilja nad ženama

Boriti se protiv svih oblika nasilja nad ženama
Boriti se protiv svih oblika nasilja nad ženama

SARAJEVO- Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama ostaje jedan od ključnih prioriteta Evropske komisije, unutar i izvan granica EU, izjavili su visoki evropski zvaničnici povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Zajedničku izjavu dali su visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, komesar za pravosuđe, potrošače i rodnu jednakost Vera Jurova, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica i komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stajnianides.

Oni su naveli da nasilje nad ženama i djevojčicama, koje su osudili, predstavlja očito kršenje ljudskih prava i rodnu diskriminaciju koja pogađa svaku državu u Evropi i svijetu, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropski zvaničnici istakli su da je jedna od tri žene u EU iskusila neku vrstu rodno zasnovanog nasilja u svom životu. Previše djevojčica se udaju ili su osakaćene u djetinjstvu, dok su više od polovine ubijenih žena ubili njihovi partneri, članovi porodice ili rodbina u vlastitim domovima.

"Ove godine posebnu pažnju bismo trebali posvetiti rastućem broju žena koje traže utočište ili azil u EU. Neke od njih su silovane, pretučene ili seksualno zlostavljane tokom njihovog putovanja, dok druge bježe iz svojih država zbog rodno zasnovanog nasilja. One dolaze u Evropu sa potrebom za rodno prilagođenom podrškom, koju im moramo pružiti", navodi se u izjavi.

Kao još jedan oblik nasilja koji najkonkretnije pogađa žene i djevojčice istaknuto je seksualno nasilje u konfliktu, zbog čega EU i međunarodna zajednica moraju da intenziviraju napore da eliminišu sve oblike nasilja i kazne počinioce.

"Mi vjerujemo da ne može biti održivog razvoja bez osnaživanja žena, koje se ne može postići bez ukidanja svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Počevši od januara 2016. EU će se primjenjivati novi Akcioni plan za ravnopravnost polova 2016-2020. U naporima podizanja svijesti, Evropska služba za vanjsko djelovanje je nedavno pokrenula diplomatsku kampanju koja se fokusira na sve oblike nasilja nad djecom i ženama, s ciljem okončanja dječijeg, preuranjenog i prisilnog braka, i sakaćenja žena", kažu evropski zvaničnici.

Evropska komisija je izdvojila oko osam miliona evra za projekte sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u EU i 20 miliona evra u borbi protiv štetnih praksi u inostranstvu.

EU nastavlja da finansira humanitarne projekte koji se suočavaju sa rodno zasnovanim nasiljem u hitnim slučajevima i krizama.

Zgrada Berlajmont danas je osvijetljena u narandžastoj boji kao znak podrške kampanji generalnog sekretara UN "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije