Društvo

Bosanac na buvljaku u Njemačkoj kupio sliku vrijednu milione evra

Bosanac na buvljaku u Njemačkoj kupio sliku vrijednu milione evra
Bosanac na buvljaku u Njemačkoj kupio sliku vrijednu milione evra

Bosanac koji živi i radi u Njemačkoj preko noći bi mogao postati milioner. Bh. državljanin, koji želi ostati anoniman, sasvim slučajno je na buvljaku u Njemačkoj kupio sliku poznatog austrijskog slikara Egona Šilea (Schiele, 1980-1918).

Slika je, sudeći prema motivu i signaturi na poleđini, vjerovatno nastala u ranijem periodu Šileovog stvaralaštva, ali je pobudila zanimanje eksperata, s obzirom na to da je nedavno njegova slika prodata u Londonu za astronomskih 30 miliona evra.

Šile je u svijetu likovne umjetnosti poznat po erotskim aktovima, a slika koju je kupio Bosanac trenutno se nalazi na ekspertizi.

Na uljanoj slici koju je, kao prenosi Dnevni avaz, bez dileme naslikao Šile, nalazi se par u brodu, koji izvlači iz vode mrežu, oslikavajući tegobu života. Stručnjaci kažu da bi ova slika mogla pripadati seriji Šileovih slika brodova.

Kako nam je vlasnik slike ispričao, sliku je kupio upravo zato što ga je podsjetila na njega i njegovu suprugu i njihovu tegobu života.

- Nisam znao ko je autor, ali kada sam došao kući, i vidio na poleđini slike potpis, uključio sam internet i ostao šokiran vidjevši da je to što sam kupio za nekoliko eura vrijedno milione - kaže Bosanac.

Istražujući nastanak i životni put slike, posjetili smo jedan od najvećih Šileovih muzeja u svijetu, „Luipoldmusej“ u Beču, i razgovarali s kustosom dr Robertom Holcbauerom (Holzbauer). Austrijski stručnjak najviše je zaslužan što je slika ljubavnice i modela Egona Šilea, Vali, upravo nakon dugogodišnje borbe za sumu od 15 miliona eura ipak vraćena u muzej, nakon što je dugo vremena bila u Njujorku.

Holcbauer je pregledao sliku koju je na buvljaku kupio Bosanac i kazao nam je da je dokazano da je slika stara stotinak godina, ali da li je autor Šile, još se ustanovljuje.

Jedan od najvećih sakupljača vrijednih slika i vlasnik velikog broja slika Egona Šilea u Americi zainteresiran je za sliku koju je na buvljaku kupio naš državljanin.

 - Ekspertiza je u toku i vidjećemo da li slika zaista vrijedi milione, kako mnogi smatraju - kazao je naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije