Društvo

Bosanska Krupa: Kuće na obnovu čekaju dvije decenije

Bosanska Krupa: Kuće na obnovu čekaju dvije decenije
Bosanska Krupa: Kuće na obnovu čekaju dvije decenije

BOSANSKA KRUPA - Na području općine Bosanska Krupa ima 369 interno raseljenih osoba čije porušene kuće nisu obnovljene ni više od dvije decenije nakon završetka prošlog rata u BiH.

Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa, rekao je da su te osobe trenutno smještene kod rodbine i prijatelja, ili su korisnici alternativnog smještaja koji im je obezbijedila lokalna vlast.

Istakao je da na kvalitetno rješavanje stambenog pitanja čeka 128 interno raseljenih porodica, kao i 45 porodica sa područja drugih općina koje sada žive u Bosanskoj Krupi.

"Problem je činjenica da je sve manje projekata obnove stambenih objekata koji su porušeni tokom prošlog rata, a prošle godine u Bosanskoj Krupi nije realizovan nijedan takav projekat", rekao je Halitović.

Dodao je da lokalna vlast nema sredstava da sama riješi ovaj problem.

Prema njegovim riječima, neposredno po okončanju prošlog rata na području ove općine evidentirano je oko 6.000 osoba kojima su srušeni ili devastirani domovi.

"U protekle dvije decenije obnovljen je najveći dio porušenog stambenog fonda, ali i pored toga na obnovu i dalje čeka 2.300 srušenih objekata, od čega oko 800 u vlasništvu Bošnjaka, te 1.500 objekata čiji su vlasnici građani srpske nacionalnosti", rekao je Halitović.

Bosanska Krupa je jedan od najrazrušenijih gradova tokom prošlog rata u BiH, a prema evidenciji, u tom periodu totalno je uništeno više od 9.000 stambenih objekata.

                                                                                                        

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije