Braneći ovce ubio medvjeda

Tim NN - 18.09.2012 11:01 Foto
Braneći ovce ubio medvjeda

ČELINAC - Marko Marjanović iz sela Miloševo, kod Čelinca, ubio je jutros oko pola pet u dvorištu svoje kuće medvjedicu tešku oko 150 kilograma, koja je napala njegovu štalu u kojoj drži ovce.

Marjanović je odmah o tome obavijestio Policijsku stanicu Čelinac i Lovačko udruženje "Fazan", čiji su radnici izašli na teren i po nalogu nadležnog tužilaštva napravili uviđaj.

Brojne komšije, koje su se okupile na licu mjesta, dale su podršku Marjanoviću jer su, kako su istakli, mjesecima prinuđeni da neprekidno dežuraju i brane se od medvjeda, koji gotovo svakodnevno upadaju u njihovo selo. Upozorili su da medvjedi nanose veliku štetu njihovim stadima, poljoprivrednim posjedima i objektima, a potencijalna su i opasnost za djecu. Oni naglašavaju da naizmjenično dežuraju i da su prinuđeni da se brane kad već niko za to nije nadležan.

Dva sata prije nego što je ubio mečku, u dvorište Marjanovića upao je i medvjed, ali se povukao nakon što je on ispalio hitac.

Brojne komšije dale su podršku Marjanoviću jer medvjedi gotovo svakodnevno upadaju u njihovo selo

Prethodne večeri Marjanoviću je medvjed ubio ovna teškog 80 kilograma, što je samo jedan od brojnih upada te zvijeri u njegovo dvorište, u kojem se često igraju i maloljetna djece njegovog brata.

Marjanović je prije dvije godine doživio tešku povredu na radu, od čega je ostao teži invalid i poljoprivredni prihodi su mu jedini izvor zarade.

Ove godine u šumama oko Čelinca medvjedi su se namnožili i skoro da nema sela oko šumskog kompleksa Lipovac u koje nisu upadali i nanosili štete.

Strah među lokalnim stanovništvom iz dana u dan sve je veći, a raste i njihovo ogorčenje jer nemaju kome da se obrate za pomoć da ih zaštiti.

Zoran Oraščanin, lovočuvar LU "Fazan", istakao je da još medvjedi nisu napadali ljude, a da se šteta na poljoprivrednim posjedima namiruje.

Međutim, štete su mnogo veće od procijenjenih jer sve više domaćinstava gasi svoje mini-farme koje su postale česte mete medvjeda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Loša naplata potrošene vode i odvoza smeća

  03.05.2015 15:41 - Srna

  PETROVO - Odvoz smeća u opštini Petrovo ne plaća 27 odsto od 977 korisnika ove usluge evidentiranih u sistemu odvoza smeća u Javnom komunalnom preduzeću "Voda".

 • Sutra sunčano, krajem dana kiša

  03.05.2015 15:37 - Srna

  BANJALUKA- U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčano, uz umjerenu oblačnost, a krajem dana u većini krajeva očekuju se kiša i lokalni pljuskovi.

 • Udruženje novinara: Poziv na profesionalnu solidarnost

  03.05.2015 15:19 - Srna

  BANJALUKA - Udruženje novinara Republike Srpske čestitalo je danas Međunarodni dan slobode medija svim novinarima, koje poziva na dosljednost u zaštiti digniteta profesije i na veći stepen profesionalne solidarnosti u ostvarivanju zakonom zagarantovanih prava svakog novinara.

 • Dvočasovna zadržavanja u Velikoj Kladuši

  03.05.2015 14:45 - Srna

  BANJALUKA - Na graničnom prelazu Velika Kladuša pri izlasku iz BiH čeka se do dva časa, a na prelazima Kostajnica, Novi i Orašje čeka se jedan čas.

 • Kormak: Novinare poštovati kao glas naroda

  03.05.2015 11:53 - Srna

  SARAJEVO - Američki ambasador u BiH Morin Kormak saopštila je povodom Međunarodnog dana slobode medija da se novinari moraju poštovati kao glas naroda i najbolji borci za prava građana u demokratskom sistemu, te istakla da se nijedna ključna promjena u BiH ne može ostvariti ako ne postoje slobodni i nezavisni mediji.

 • Danas sunčano uz umjerenu oblačnost

  03.05.2015 08:53 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti sunčano uz umjerenu oblačnost i temperaturu vazduha od 20 do 25 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 • Svjetski dan slobode medija

  03.05.2015 08:49 - Srna

  BANJALUKA - Na današi dan se obilježava Svjetski dan slobode medija, koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

 • Nema zvanične najave okupljanja »Zelenih beretki«

  02.05.2015 18:17 - Srna

  SARAJEVO - MUP Kantona Sarajevo ima plan obezbjeđenja sutrašnjeg obilježavanja 23 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i nema zvaničnu najavu okupljanja članova Udruženja "Zelene beretke", iako ta mogućnost nije isključena, rekao je dežurni operativni u kantonalnom MUP-u.

 • SDS osuđuje svaki vid pritiska na novinarsku profesiju

  02.05.2015 15:07 - Srna

  BANJALUKA - SDS je danas povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, saopštila da bezrezervno podržava slobodu medija i novinare koji se bore za profesionalne standarde i za što bolji status u društvu, te da osuđuje svaki vid pritiska i napada na novinarsku profesiju.

 • Sutra pretežno vedro, krajem dana kiša

  02.05.2015 14:55 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti djelimično vedro, a krajem dana u većini krajeva mogući su kraći lokalni pljuskovi.

 • Čubrilović: Sloboda medija odraz stepena društvenog razvoja

  02.05.2015 14:20 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je da sloboda medija i argumentovano iznošenje mišljenja predstavljaju odraz stepena društvenog razvoja i ukupne civilizacije, te da je sloboda govora veoma važna na putu evropskih integracija Republike Srpske i BiH.

 • Željka Cvijanović čestitala Dan slobode medija

  02.05.2015 13:11 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada, prepoznajući značaj medija, nastoji da kreira ambijent gdje sloboda javne riječi novinarima omogućava da posao rade bez straha od cenzure i pritiska, uz puno poštovanje novinarske profesije, profesionalnih standarda, ali i novinarskog kodeksa.

 • Dodik: Slobodni i odgovorni mediji važni za društvo

  02.05.2015 13:05 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, prilika da još jednom bude ukazano na važnost slobode izražavanja, slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo, te da se naglasi da je novinarstvo danas društveno važan i težak posao.

 • Dizdarević: Hrvatska da pojasni namjere sa odlagalištem u Dvoru

  02.05.2015 12:56 - Srna

  SARAJEVO - Regulatorna agencija BiH za radijacionu i nuklearnu bezbjednost obavijestila je članove Predsjedništva BiH i Savjet ministara o informaciji koju je dobila o namjeri Hrvatske da u opštini Dvor, oko 2,5 kilometara od granice sa BiH, bude izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada.

 • Obuka za pripadnike Gorske službe spasavanja

  02.05.2015 11:03 - Srna

  BANJALUKA - Gorske službe spasavanja iz Banjaluke i Hrvatske organizovale su ovog vikenda u Banjaluci obuku i zajedničku vježbu u izvođenju potraga za nestalim i izgubljenim licima.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.