Društvo

Braneći ovce ubio medvjeda

Braneći ovce ubio medvjeda
Braneći ovce ubio medvjeda

ČELINAC - Marko Marjanović iz sela Miloševo, kod Čelinca, ubio je jutros oko pola pet u dvorištu svoje kuće medvjedicu tešku oko 150 kilograma, koja je napala njegovu štalu u kojoj drži ovce.

Marjanović je odmah o tome obavijestio Policijsku stanicu Čelinac i Lovačko udruženje "Fazan", čiji su radnici izašli na teren i po nalogu nadležnog tužilaštva napravili uviđaj.

Brojne komšije, koje su se okupile na licu mjesta, dale su podršku Marjanoviću jer su, kako su istakli, mjesecima prinuđeni da neprekidno dežuraju i brane se od medvjeda, koji gotovo svakodnevno upadaju u njihovo selo. Upozorili su da medvjedi nanose veliku štetu njihovim stadima, poljoprivrednim posjedima i objektima, a potencijalna su i opasnost za djecu. Oni naglašavaju da naizmjenično dežuraju i da su prinuđeni da se brane kad već niko za to nije nadležan.

Dva sata prije nego što je ubio mečku, u dvorište Marjanovića upao je i medvjed, ali se povukao nakon što je on ispalio hitac.

Brojne komšije dale su podršku Marjanoviću jer medvjedi gotovo svakodnevno upadaju u njihovo selo

Prethodne večeri Marjanoviću je medvjed ubio ovna teškog 80 kilograma, što je samo jedan od brojnih upada te zvijeri u njegovo dvorište, u kojem se često igraju i maloljetna djece njegovog brata.

Marjanović je prije dvije godine doživio tešku povredu na radu, od čega je ostao teži invalid i poljoprivredni prihodi su mu jedini izvor zarade.

Ove godine u šumama oko Čelinca medvjedi su se namnožili i skoro da nema sela oko šumskog kompleksa Lipovac u koje nisu upadali i nanosili štete.

Strah među lokalnim stanovništvom iz dana u dan sve je veći, a raste i njihovo ogorčenje jer nemaju kome da se obrate za pomoć da ih zaštiti.

Zoran Oraščanin, lovočuvar LU "Fazan", istakao je da još medvjedi nisu napadali ljude, a da se šteta na poljoprivrednim posjedima namiruje.

Međutim, štete su mnogo veće od procijenjenih jer sve više domaćinstava gasi svoje mini-farme koje su postale česte mete medvjeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije