Društvo

Brčaci nezadovoljni podjelom novčane pomoći

Brčaci nezadovoljni podjelom novčane pomoći
Brčaci nezadovoljni podjelom novčane pomoći

BRČKO - Nekoliko desetina mještana mjesnih zajednica Krepšić jedan i Vučilovac protestovalo je danas pred zgradom brčanske Vlade, izražavajući nezadovoljstvo načinom procjene štete od poplava i iznosima za raspodjelu jednokratne pomoći.

Predstavnik građana Milorad Arsenić kaže da komisija, koja bila zadužena da procijeni štetu na stambenim objektima, nije vodila računa o ljudima kojima je voda bila u kući, nego su proizvoljno određivali razmjeru štete.

"Tako imamo situaciju da je voda potpuno poplavila kuću i njen vlasnik je dobio minimalan iznos, za razliku od nekoga kome voda nije bila ušla ni u dvorište, a dobio je više od njega", rekao je Arsenić novinarima.

On je istakao da je neshvatljivo da neko ispred Vlade može tako da se poigra sa ljudima i njihovim životima i da napravi takav spisak za podjelu jednokratne novčane pomoći.

Nakon razgovora sa zamjenikom gradonačelnika, delegaciji mještana je obećano da će postupak dodjele biti obustavljen i da će preliminarni spisak biti revidiran.

Šef Vladinog Odjeljenja za javnu bezbjednost Uroš Vojnović, koji je u vrijeme poplava vršio funkciju šefa Kriznog štaba Brčko distrikta, pojasnio je da je nadležna komisija trebalo, prije svega, da utvrdi koje domaćinstvo je bilo poplavljeno, a koje potopljeno.

U zavisnosti od nivoa štete na stambenom objektu poplavljenima je trebalo utvrditi jednokratnu novčanu pomoć od 1.500 do 2.100 KM, a onima čije kuće su bile potopljene od 2.500 do 3.600 KM.

"Dogovoreno je da se do petka, 1. avgusta preliminarni spisak povuče i preispita, a angažovaćemo i pripadnike Civilne zaštite koji su bili na terenu i koji znaju ko je bio poplavljen, ko potopljen, a kome voda nije uopšte ulazila u stambene objekte", rekao je Vojnović.

Vlada Brčko distrikta je posljednjim rebalansom budžeta za jednokratnu pomoć stradalim u poplavama i klizištima predviđela 3.000.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije