Društvo

Brucoši od ove godine i u četvrtom paviljonu

Brucoši od ove godine i u četvrtom paviljonu
Foto: N.N. arhiva | Brucoši od ove godine i u četvrtom paviljonu

BANJALUKA - Konkurs za smještaj brucoša i studenata master studija u banjalučki Studentski centar "Nikola Tesla" objavljen je u petak, u kojem je novina da će brucoši od ove godine moći da konkurišu i za smještaj u četvrtom paviljonu centra.

"Do sada brucoši nisu bili u mogućnosti da konkurišu za četvrti paviljon, ali smo odlučili da im od ove godine pružimo i tu mogućnost", rekao je Zoran Babić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla".

Prema njegovima riječima, brucošima će biti na raspolaganju 19 odsto mjesta, dok će studenti master studija moći konkurisati za tri odsto mjesta od ukupnog smještajnog kapaciteta centra, te da će taj broj usljed upisne politike na fakultetima ove godine biti nešto manji.

"Stavili smo studentima na raspolaganje 1.406 slobodnih mjesta i smatram da će to biti i više nego dovoljno", kazao je Babić.

Dodao je da je za brucoše izdvojeno 267 mjesta, a za studente master studija oko 40 mjesta.

Novina su, kako kaže, i preliminarne elektronske prijave koje će studentima omogućiti da se prijave na konkurs bez čekanja u redovima.

"Elektronskim putem će komisija odmah imati uvid ako je prijava nepotpuna i da li student ima validnu dokumentaciju", pojasnio je Babić.

Dodao je da će studenti donositi dokumentaciju na uvid nakon što podnesu elektronsku prijavu, te da će to biti klasičan uvid u validnost dokumentacije.

Više informacija o cijenama smještaja u studentskim domovima, kako je rekao, trebalo bi biti poznato krajem septembra ili početkom oktobra.

"Moja je dužnost da predočim Upravnom odboru sve troškove iz prošle godine, a koji su u skladu sa pravilnikom koji u suštini i određuje visinu cijena", rekao je Babić.

Dodao je da će UO odlučiti da li će biti promjena koje će se reflektovati na cijene u manjoj mjeri. Kako navodi, za sada je na snazi aktuelni cjenovnik i nije još moguće govoriti o konkretnim izmjenama.

Željko Sladojević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, istakao je da je smještaj za studente u tom gradu na visokom nivou, odnosno da je broj kreveta i više nego dovoljan.

"Smještaj u studentskim domovima u Banjaluci ispunjava sve moguće standarde i ima kapacitet koji može da pokrije sve zainteresovane studente koji konkurišu za smještaj", rekao je Sladojević.

Prema njegovim riječima, uprava Studentskog centra je uvijek izlazila u susret studentima i vjeruje da će, ako bude bilo potrebno, proširiti listu za smještaj u domovima.

Student Milan P., koji se ove godine prvi put upisao na fakultet, kazao je da mu je drago što sada i brucoši mogu konkurisati za četvrti paviljon.

"Drago mi je što sada elektronski možemo da se prijavimo, da ne čekamo u redu. Nadam se da ću dobiti smještaj u četvrtom paviljonu", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije