Društvo

„Budi pametniji od telefona Ne koristi telefon dok voziš”

„Budi pametniji od telefona Ne koristi telefon dok voziš”
„Budi pametniji od telefona Ne koristi telefon dok voziš”

S ciljem kreiranja sigurnijeg okruženja u saobraćaju i brige o ljudskim životima i ove godine je kreirana edukativna kampanja pod nazivom„Budi pametniji od telefona! Ne koristi telefon dok voziš”.

Kampanja počinje 25. aprila 2016. godine u organizaciji Ministarstva saobraćaja i veza RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto saveza RS i kompanije m:tel, kao strateškog partnera.

„U skladu sa jasnom opredjeljenošću kompanije m:tel da posluje društveno odgovorno, kreirana je kampanja u kojoj se apeluje na vozače da tokom vožnje odlože svoje mobilne telefone, jer nijedan poziv niti poruka nisu važniji od života. Kampanja traje do kraja maja, ali nužnost savjesne vožnje nema rok trajanja“ ističu u m:tel-u.

Kampanja se realizuje da bi se podigla svijest o opasnostima koje prijete učesnicima u sobraćaju, naročito onima koji koriste mobilni telefon tokom vožnje.

Prema relevantnim istraživanjima u oblasti bezbjednosti, oko 25% saobraćajnih nezgoda je uzrokovano nepažnjom vozača, a upotreba mobilnog telefona tokom vožnje može doprinijeti povećanju rizika od mogućnosti nastanka saobraćajnih nezgoda koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Činjenica koja potvrđuje ove navode jeste da vozači mlađe starosne dobi, koji koriste mobilne uređaje tokom vožnje, imaju znatno veći stepen učešća u saobraćajnim nezgodama, u odnosu na one starije starosne dobi i žene vozače.

Kako potvrđuju brojne studije, više od dvije trećine vozača koristi mobilni telefon tokom vožnje, što ove uređaje čini jednim od najprisutnijih u vozilu. Kolikom riziku su izloženi vozači govori i to da upotreba mobilnog telefona tokom vožnje može biti podjednako opasna kao i vožnja pod dejstvom alkohola, kao i da je razgovor u trajanju dužem od 50 minuta u toku mjeseca povezan sa 5.59 puta većim rizikom od učešća u saobraćajnoj nezgodi.

Kampanja „Budi pametniji od telefona! Ne koristi telefon dok voziš“ biće realizovana na teritoriji cijele Republike Srpske, a poslužiće kao jedinstven način edukacije i informisanja o ovim gorućim temama, s ciljem prevencije nesmotrenog učešća u saobraćaju i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda uzrokovanih upotrebom mobilnih telefona.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija m:tel pozvali su vozače da poruke kampanje shvate ozbiljno i svojim primjerom doprinesu povećanju bezbjednosti na putevima.

Kampanju su dodjelom medijskog prostora podržali brojni medijski pokrovitelji i to: RTRS,  ATV, BN TV, TV Bel, K3 TV, TV Istočno Sarajevo, Euro Blic, Nezavisne novine,  Glas Srpske, Auto shop magazin,  Mali oglasi, Bobar radio, Hard Rock radio, Free radio,  NES radio, Radio Osvit, Radio Korona, Radio OSM Pale , Radio Studio M,  Plavi radio, Metromedia, Nova Oprema, DL plakat, Infomedia, banjaluka.com, dobojcaffe.com, mojahercegovina.com, istinito.com, balkanandroid.com.

Više informacija dostupno je na adresi www.mtel.ba a video pogledajte ovdje.

m:tel – imate prijatelje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije