Društvo

CCI: Blokada rada institucija vlasti FBiH koristi se kao metod političke borbe

CCI: Blokada rada institucija vlasti FBiH koristi se kao metod političke borbe
CCI: Blokada rada institucija vlasti FBiH koristi se kao metod političke borbe

SARAJEVO - Parlament FBiH do sada je realizovao samo sedam odsto planiranih ovogodišnjih obaveza, a do kraja godine su ostala još samo dva mjeseca, dok i Vlada FBiH bilježi dramatičan pad produktivnosti iako pokušava ostaviti utisak da radi normalno uprkos političkoj krizi.

Istakavši ovo, u Centrima civilnih inicijativa (CCI) su u petak naglasili da se blokada rada institucija koristi kao metoda političke borbe.

Ni u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nisu zadovoljni radom zakonodavne vlasti. Ipak, kako je juče rečeno, još nije poznato kada će nastaviti sa redovnim zasjedanjima nakon tromjesečne pauze.

"Rad Parlamenta nije na zavidnom nivou. Podaci CCI-ja su tačni. Nama su jedini problem zakon o igrama na sreću i u vezi sa boračkim pitanjima. Treba da se uđe u rad, ako ništa neka se ostave te tačke za bolja vremena", rekla je Vesna Švancer, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma.

U izvještaju ove nevladine organizacije o radu Vlade i Parlamenta FBiH za devet mjeseci ove godine naznačeno je da se kriza u odnosima vladajućih stranaka (SDA, SBB i HDZ BiH) odrazila najdrastičnije na rad Parlamenta pa nijedan od dva doma nije u trećem kvartalu održao kompletnu sjednicu.

"FBiH je u tom periodu dobila svega jedan novi zakon", kazala je Lejla Deronja-Suljić iz CCI-ja, koja prati rad Parlamenta FBiH, dodavši da je prisutna praksa da se zakazuju nove sjednice a da prethodne nisu završene.

Od strategija oba doma usvojila su samo jednu, i to sredinom prošle godine. Istovremeno, primanja poslanika i delegata su redovna.

"Parlament izbjegava da ukine takozvani bijeli hljeb iako u vezi s tim postoji društveni konsenzus", napomenula je Suljićeva.

Pozitivna stvar je ispunjenje ustavne obaveze izbora dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda, i to godinu i po od konstituiranja.

Kada je u pitanju rad Vlade FBiH, Denis Telić iz CCI-ja istakao je da je od jula do septembra, u trećem kvartalu, utvrđeno svega osam zakona u poređenju sa 21 utvrđenim za prva tri mjeseca ove godine.

"Čak 42 odsto sjednica u prvih devet mjeseci bile su telefonske i najčešće se odlučivalo o imenovanjima. Od 12 planiranih strategija realizovana je samo jedna, i to na telefonskoj sjednici Vlade", dodao je Telić.

Kadrovskim pitanjima Vlada je posvetila 229 odluka, saglasnosti i rješenja, a za devet mjeseci je donijela samo 25 od programom rada predviđenih 106 zakona.

"Ministarstvo pravde planiralo je 20 zakona, a utvrdilo dva. Ministarstvo rada i socijalne politike, od 16, utvrdilo je četiri zakona. Ministarstvo poljoprivrede, od 11, utvrdilo je tri, Ministarstvo finansija od 20 zakona - osam, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije od devet - dva, a Ministarstvo zdravstva od pet nije utvrdilo nijedan", iznio je Telić.

Iz CCI-ja su pozvali vlasti da rade svoj posao i preporučili stalno zasjedanje da stignu uraditi planirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije