Društvo

CCI: Uprkos moraturijumu u 2017. nekoliko hiljada novozaposlenih u javnom sektoru

CCI: Uprkos moraturijumu u 2017. nekoliko hiljada novozaposlenih u javnom sektoru
Foto: Jelena Đurđević | CCI: Uprkos moraturijumu u 2017., nekoliko hiljada novozaposlenih u javnom sektoru

BANJALUKA - U prvih šest mjeseci, uprkos moratorijumu, u 71 odsto anketiranih javnih ustanova i preduzeća zabilježena su nova zapošljavanja i to najčešće bez konkursa, upozorili su u petak Centri civilnih inicijativa (CCI), koji su u Banjaluci predstavili "Izvještaj o monitoringu imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH".

Kako ističu, najviše zapošljavanja u javnim službama bilo je u zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima i vanbužetskim fondovima, gdje je za pola godine bilo stotina novih zapošljavanja, a posmatrajući generalno javni sektor broj novozaposlenih u 2017. godini dostiže i nekoliko hiljada.

U RS-u kako su istakli, od početka godine najviše se zapošljavalo u zdravstvu pa je 82 odsto zdravstvenih ustanova u RS zaposlilo nove radnike.

Prema riječima Denisa Telića, koordinatora iz CCI, 84 osobe zaposlene su na određeno vrijeme na UKC RS, a više od 20 u bolnici "Sveti vračevi".

Zaključeno je 317 ugovora o djelu na banjlaučkom Univerzitetu i to sa nastavnicima i profesorima sa prebivalištem u Srbiji i okruženju.

"Armija ljudi se svake godine angažuje po ugovoru o djelu", istakao je Telić i dodao je da je zakon fleksibilan za angažovanje radnika po ugovoru.

Uključujući novozaposlene, upozorili su da će za plate iz budžeta RS ove godine biti izdvojeno više od 718 miliona KM ili trećina poreskih prihoda.

"Zanimljivo je da su drugi put, podatke o zapošljavanju odbili dostaviti Hidroelektrane na Trebišnjici, Rudnik i termoelektrana Ugljevik, Fond zdravstvenog osiguranja RS i Fond za zaštitu životne sredine RS, dok su u FBiH, to Hrvatske telekomunikacije ali i  Federalni zavod za zapošljavanje, što je poseban paradoks", rekao je Telić.

Slaven Divčić projekt koordinator iz CCI ukazao je na problem netransparentnosti procesa zapošljavanja a u RS prilikom zapošljavanja direktori i rukovodioci često nemaju obavezu raspisivanja javnog konkursa, dok je pozitivno to što postoji registar službenika, koji u FBiH ne postoji.

"Indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi 40,5 na skali od 0 do 100 i on je 2,5 puta manji u odnosu na stanje kojem težimo. To je da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa, u dnevnim novinama, da su svi kriterijumi za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, da se sastavi komisija objave tokom raspisivanja konkursa, te da se vrši imenovanje i zapošljavanje najbolje rangiranih kandidata", navode iz CCI.

Naglašavaju da u javnim ustanovama, institucijama i preduzećima, u kojima postoje javni konkursi, u 57 odsto slučajeva intervju s kandidatima presuđuje pri zapošljavanju, često bez jasnih kriterija i procedura.

"Odlučivanje svodi na ličnu procjenu članova komisija, pa nije rijetkost da za isti odgovor, jedan član komisije daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan", kazao je Divčić.

Dodatni problem je način formiranja konkursnih komisija, pa kako ističu u javnom sektoru o načinu izbora komisije najčešće odlučuje rukovodilac.

Zbog svega smatraju da je neophodno u što skorijem periodu izmijeniti ili usvojiti novi Zakon o državnoj/javnoj službi na svim nivoima vlasti u skladu s SIGMA principima reforme javne uprave te detaljnije urediti konkursnu proceduru kako bi posao u javnoj upravi dobili najbolji kandidati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije