Društvo

Lokalni referendumi samo prazne kase

 Lokalni referendumi samo prazne kase
Lokalni referendumi samo prazne kase

BANJALUKA - Bespotrebni troškovi, komplikovanje lokalne političke situacije, zaustavljanje razvoja i blokada lokalnih zajednica, dio su posljedica referenduma za opoziv načelnika koji u RS postaju svakodnevica.

Lokalne skupštine u Istočnom Drvaru, Kotor Varošu, Milićima, Kneževu/Skender Vakufu i Šipovu u posljednjih godinu i po dana donosile su odluke o raspisivanju referenduma za opoziv načelnika, međutim bez obzira na ishod referenduma u tim lokalnim zajednicama malo se šta promijenilo, a najviše su ispaštali građani.

"Uputili smo inicijativu Ministarstvu uprave i lokalne samouprave za izmjene zakona. Situacija u lokalnim zajednicama, posebno onim manjim, je takva da se neko od odbornika naljuti i odmah traži referendum. Savez opština i gradova traži da, ako referendum ne uspije oni koji su ga tražili i donijeli odluku o tome snose odgovornost. Neka daju ostavke na mandate koje imaju", rekao je Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Bijeljine.

Cijena referenduma u nekoj lokalnoj zajednici direktno budžet te lokalne zajednice obično košta oko 25.000 KM, plus političke partije koje organizuju kampanje, okupljaju građane, kupuju glasove itd.

"Referendum će nas koštati oko 30.000 KM i nikakve potrebe za tim troškovima nije bilo. Šta smo dobili? Ništa, potrošili pare i sve je ostalo isto. U malim mjestima se vodi kafanska politika, nekoliko ljudi sjedne u kafanu i dogovori se da sruši načelnika i tako se donose odluke od kojih najviše ispaštaju građani", rekao je Milorad Ćirko, načelnik opštine Šipovo, kojeg građani na referendumu održanom prije nekoliko dana nisu opozvali s te funkcije.

On, takođe, kaže da se Zakon o lokalnoj samuporavi i Izborni zakon BiH pod hitno moraju mijenjati jer je "epidemija" referenduma po RS, a kako kaže, situacija će biti još i gora ukoliko se nešto ne promijeni.

"Sve je više odbornika preletača iz jedne stranke u drugu, onda nezavisnih i samostalnih odbornika i to se mora promijeniti", rekao je Ćirko.

I načelnik opštine Kotor Varoš protivnik je učestalih lokalnih referenduma.

"Potrošili smo oko 25.000 KM i ispostavilo se bez potrebe. Šta god da se desi, bilo da je načelnik opozovan ili ne, u opštini nastaje politička katastrofa. Svi projekti, planovi i sve što bi donijelo nešto bolje građanima pada u vodu i svi se samo bave politikom, što nije dobro. Nešto se pod hitno mora mijenjati", rekao je Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš, koji je na referendumu većinom glasova opozvan, međutim zbog proceduralnih grešaka organizatora referenduma taj rezultat je poništen.

Pored odluka o referendumu, zbog samovolje i nepostojeće zakonske odgovornosti odbornika sve više lokalnih zajednica je u blokadi, skupštinske većine se mijenjaju gotovo svakodnevno, a Gradiška, Srbac, Čelinac, Kozarska Dubica i Vlasenica samo su dokaz toga.

Posljednji referendum u lokalnim zajednicama u RS održan je u nedjelju u Milićima, gdje su građani opozvali Živojina Juroševića s mjesta načelnika ove lokalne zajednice.

Nakon što budu potvrđeni rezultati ovog referenduma, Centralna izborna komisija BiH obavezna je u roku od 90 dana raspisati izbore za načelnika opštine, koji će na toj funkciji ostati do redovnih izbora 2016. godine.

Banovići i SDA

Od posljednjih lokalnih izbora naovamo, referendum je održan i u Banovićima, u Federaciji BiH, gdje su građani izglasali opoziv dotadašnjeg načelnika Bege Birparića, iz SDA.

Zanimljivo je da je na njegovo mjesto došao Midhat Husić, takođe iz SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije