Društvo

Omasovljena kupovina vozačkih ispita?

 Omasovljena kupovina vozačkih ispita?
Omasovljena kupovina vozačkih ispita?

BANJALUKA - Malo je auto-škola u kojima nije moguće "kupiti" vozački ispit, jednoglasno poručuju brojni stručnjaci, nakon slučaja koji je zabilježen u Novom Gradu, gdje su zbog ovakvih mahinacija uhapšeni instruktor i član ispitne komisije.

Taj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju, a stručnjaci zaključuju da je neophodno urediti ovu oblast, jer je pustiti da vozi vozača s kupljenom dozvolom, kako slikovito ističu, isto što i baciti dijete neplivača u vodu.

"Vidite, moje lično mišljenje je da bi službe, kada bi imalo radile svoj posao, mogle svaki dan u svakom gradu gdje se sprovodi ispit uhvatiti takav slučaj! To je postala već jedna zaraza", naglašava Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH, uz podsjećanje da su na ovakvu praksu upozoravali više puta, ali je rezultat izostao.

Sličnog je stava i Vitomir Tošić, sekretar Udruženja auto-škola grada Banjaluka, koji naglašava da je malo auto-škola u kojim se ne prodaju vozački ispiti.

"Zakonski, odnosno sistemski je to potrebno spriječiti. Mi smo sugerisali rješenje Savjetu ministara BiH i bh. parlamentarcima. Potrebno je u zakon upisati mehanizam kojim se kontroliše sprovođenje vozačkih ispita i to je sva filozofija. Pitanje je samo da li hoće ili neće da se suoče s tim problemom, odnosno da li će kao dosad okretati glavu", navodi Tošić.

On ističe da su svjesni "lopovluka koji se sprovodi, te da je praksa slična kao kada se na fakultetima prodaju ispiti".

"Kada kandidat stekne vozačku dozvolu na ovakav način isto je kao kada u more bacite dijete za koje znate da ne zna plivati", upozorio je Tošić.

Da je ova problematika i te kako prisutna, upozorava i Mićo Miljević, inženjer saobraćaja iz Banjaluke, koji kaže da je najveći problem što ne postoje kriterijumi prilikom izbora ispitivača.

"Situacija na našim putevima pokazuje nam kakve vozače imamo", podvlači Miljević.

Problem je, kako navodi, moguće riješiti tako što bi ispitivači bili profesionalci, odnosno u stalnom radnom odnosu, po sličnom modelu kakav je na snazi u Hrvatskoj.

"Potrebno je uspostaviti i sistem kontrole nad polaganjem vozačkih ispita. Kontrolu rada auto-škola trebalo bi da rade MUP RS i Zavod za obrazovanje odraslih RS", napomenuo je Miljević.

Podaci nadležnih institucija takođe pokazuju da slučaj, koji je prije nekoliko dana zabilježen u Novom Gradu, nije usamljen.

"U prethodnih pet godina bilo je više slučajeva kada je Zavod za obrazovanje odraslih informacije o mogućem činjenju krivičnog djela davanja mita uputio nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova", kazali su nam iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS.

Kako ističu, Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, pored krivične odgovornosti koja se utvrđuje u krivičnom postupku, predviđa i oduzimanje licence ispitivača i dozvole instruktora vožnje na period od tri do šest mjeseci.

Takođe, sud u krivičnom postupku može utvrditi i zabranu obavljanja određene djelatnosti, te u tom slučaju osuđeno lice nema mogućnost da vrši poslove za koje mu je izrečena zabrana.

"U konkretnom slučaju (Novi Grad), nakon dobijenih zvaničnih podataka od strane nadležnog MUP-a biće donesena odluka o preduzimanju mjera koje su u nadležnosti Zavoda za obrazovanje odraslih", napominju iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije