Društvo

Poslije 20 godina bezbjedni u svojim njivama

 Poslije 20 godina bezbjedni u svojim njivama
Poslije 20 godina bezbjedni u svojim njivama

DOBOJ - Devetnaest porodica u povratničkom selu Skipovac Donji, koje se nalazi na tromeđi opština Doboj, Gračanica i Doboj Istok, dvije decenije nakon rata ponovo će moći da obrađuju svoje njive, jer je u toku deminiranje ovog područja od protivpješadijskih mina.

"Svaki dan se krećemo kroz neka minska polja. Njive su nam zagađene minama, a mi, s obzirom na to da se bavimo poljoprivredom, prinuđeni smo da ih i pored toga obrađujemo. Ima porodica koje bi se vratile, koje bi svoje domove obnovile, ali ne smiju da priđu svojim kućama. Bilo je dosta minskih nesreća, bilo je i mrtvih i ranjenih, što ljudi, što stoke", priča Milenko Blagojević, predsjednik mjesne zajednice Skipovac, koja broji oko 60 domaćinstava.

Porodica Maksimović jedna je od onih koja planira da se vrati u rodni kraj iz Njemačke.

"Mi i sada rado dolazimo, lijepo bi se ovdje moglo živjeti, samo da nas je više. Trenutno živimo u Njemačkoj, radimo tamo, ali napustićemo sve za tri-četiri godine, vratiti se ovdje da održavamo njive, kuće. Svaka kuća ovdje ima svoj izvor, svoju prirodnu vodu iz šume, gdje to ima na drugom mjestu", pita Vlajko Maksimović.

Projekat deminiranja ovog sela finansira Vlada Njemačke, a realizuje ga organizacija "Norveška narodna pomoć".

"Podržavamo projekte na kojima radi 'Norveška narodna pomoć' sa 500.000 evra, a pored toga sa još 500.000 evra podržavamo projekte deminiranja i tehničkog izviđanja u drugim dijelovima BiH", kazao je Matijas Salomonluhr, predstavnik Odjela za humanitatnu pomoć u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke.

"To nije lagan teren, pogotovo što ima dosta vegetacije. Uglavnom su ovdje protivpješačke mine, u ovim krajevima i nema protivtenkovskih mina. Ovdje je zadatak deminirati oko 180.000 kvadratnih metara", navodi Darvin Lisica, regionalni direktor "Norveške narodne pomoći" za jugoistočnu Evropu.

Područje Doboja najviše je zagađeno minama u RS, a prioriteti za deminiranje i dalje su povratnička mjesta.

"Pored Donjeg Skipovca ostalo još dosta da se radi na prostoru Miljkovca, Makljenovca, Putnikovog brda i Suvog Polja. Minama je zagađeno oko 13,5 kvadratnih kilometara, a od 1997. godine do sada je očišćeno blizu 3,5 kvadratnih kilometara, ostalo je dosta posla", izjavio je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije