Društvo

Svi seljani u tri kuće

 Svi seljani u tri kuće
Svi seljani u tri kuće

Četiri kilometra od naselja Zeleni vir, u opštini Čelinac smješteno je selo Džombe, a od nekada mnogobrojnog stanovništva sada u selu živi svega sedam mještana u tri domaćinstva.

Džombe su jedan od četiri zaseoka mjesne zajednice Miloševo, odakle se sa namorske visine od 500 metara pogled pruža na Čelinac i dio Banjaluke. Selo je netipično i zbog starih ciglenih trošnih kuća koje su povezane asfaltnom saobraćajnicom i, čak, uličnom rasvjetom! Mještani ističu da je u selu očevina nekadašnjeg premijera RS Aleksandra Džombića i vjeruju da bi vjerovatno ostalo brojnije da su asfaltni put dobili ranije, a ovako su, kažu, mnogi otišli u grad.

''Nekada je selo bilo puno naroda, ali su otišli odavde jer se živjelo bijedno. Bilo nas je više od 30, a u samo jednoj kući su bile tri porodice. Inače, živjeti ovdje je vrlo fino, čist vazduh, voda, put, imamo sve'', priča Radosavka Mikać, mještanka koja živi sa sestrom Ljubicom.

U kontejneru sa sinom živi Radosava Božić, jer trošna kuća, kaže, nije bezbjedna za stanovanje. Kako nam je rekla, prošle godine je dobila i rješenje o iseljenju, zbog čega je jedno vrijeme živjela i u štali za ovce.

''Nisam imala gdje, pa sam morala štalu da preuredim, a poslije sam dobila kontejner od Crvenog krsta opštine Čelinac. Počeli smo da pravimo kuću, ali sin nije zaposlen, tako da smo napravili samo do ploče, a drugi sin živi i radi u Laktašima. Nisam nigdje radila, a ni pokojni muž nije, pa primam neku socijalnu pomoć'', priča Božićeva, koja je u Džombe doselila sedamdesetih godina.

Kaže da oni koji su odselili obilaze svoju očevinu, ali je selo, u kojem nema ambulante, prodavnice ili mjesta za okupljanje, inače pusto.

Najmlađa u selu je četvorogodišnja Maja Božić, koja više boravi kod bake u Zelenom viru, tako da je prilikom naše posjete nismo zatekli kod kuće.

"Živim sa suprugom i kćerkom, koja uglavnom bude kod bake. Supruga je zaposlena, a ja pretežno radim u šumi jer mogu više da zaradim nego kod nekog privatnika", kaže Milan Božić.

On kaže da je ranije razmišljao da se odseli iz Džomba, ali da sada ne razmišlja o tome.

Crkva svetog Georgija

Prije četiri godine u Džombama je osveštana crkva posvećena svetom Georgiju, čijim je ktitorom proglašen tadašnji premijer RS Aleksandar Džombić.

Kao prateći objekti izgrađene su sala i spomen-česma, koja je posvećena borcima otadžbinskih ratova iz ovog sela - Mirku Džombiću, koji je nestao u Drugom svjetskom ratu, i Milanu Prediću, koji je život izgubio u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije