Društvo

Cazinjani ne pamte poplave ovakvih razmjera

Cazinjani ne pamte poplave ovakvih razmjera
Cazinjani ne pamte poplave ovakvih razmjera

CAZIN - Mještani Cazina, grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, gdje je zbog poplava uzrokovanih obilnim padavinama juče proglašeno stanje prirodne nesreće, nakon besanih noći tokom dana su nastavili borbu sa vodenim bujicama te pokušali zaštiti svoje domove od klizišta, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodene bujice su donijele velike količine nasipa i otpada u dvorišta kuća, a voda se u desecima objekata zadržala i tokom dana. Borba sa poplavama u mjestima Pjanići, Tržačka Raštela, Tržac i Mutnik uglavnom je bila uzaludna. Veliku materijalnu štetu pretrpjeli su brojni stambeni i poslovni objekti, ali i poljoprivredni usjevi.

Mumin Muharemović iz mjesta Tržačka Raštela je kazao kako dvije noći nije spavao jer voda konstantno nadire u dvorišta i kuće.

"Saobraćaj je otežan, ponegdje obustavljen. Rijeke Korana i Mutnica su se izlile iz korita. Komšije su u strahu. Kuće i usjevi su pretrpjeli veliku štetu", rekao je Muharemović.

Prateći objekat nedaleko od kuće Have Ćoralić, u cazinskom naselju Gornji Ćoralići, u značajnoj mjeri je oštetilo klizište, a u cijelom naselju vlada bojazan od novih klizišta koja bi mogla ugroziti i kuće.

Hava Ćoralić je kazala da su za nju, ali i susjede protekle noć bila besane.

"Sve je počelo u večernjim satima. Nakon pokretanja klizišta niko od straha nije zaspao. Šteta jeste velika, ali je strah od novih klizišta i nove kiše još veći jer bi nas nesreća mogla zadesiti u kućama", kazala je Ćoralić.

Kuća Halida Ćoralića nalazi se u blizini klizišta uzrokovanog obilnim padavinama. On je za AA rekao kako u svojih skoro sedam decenija života nije zapamtio obilnije padavine, odnosno poplave takvih razmjera koje su uzrokovale toliku štetu.

Ismet Kapić kaže su poplave najveće u nekoliko posljednjih decenija i da nikad kao sad "među ljudima nije vladao toliki strah" jer kako je rekao, nastavak padavina umanjuje i nadu ljudi u brzo okončanje teške situacije.

Vodene bujice uzrokovane obilnim kišnim padavinama pričinile su materijalnu štetu na području opštine Cazin gdje je poplavljeno više desetina stambenih i poslovnih objekata.

Intenzitet padavina je, prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, u protekla 24 sata pojačan, a na području opštine Cazin poplavljeno je više desetina stambenih i poslovnih objekata. 

U cazinskim naseljima Mutnik, Slatina, Kapići, Tržačka Raštela i Ćoralići mjestimične poplave nanijele su štetu poljoprivrednim usjevima, dok su u naselju Žunići prijavljena klizišta. U noći sa četvrtka na petak došlo je do potpune obustave saobraćaja na lokalnim putevima u mjestima Kapići i Mutnik, gdje je izlijevanjem rijeke Mutnice iz korita poplavljen most.

Zbog  poplava juče je održana vanredna sjednica Opštinskog štaba Civilne zaštite na kojoj je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije