Društvo

Čekaju saglasnost da proglase epidemiju

Čekaju saglasnost da proglase epidemiju
Čekaju saglasnost da proglase epidemiju

SARAJEVO - Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo uputilo je danas dopis Federalnom ministarstvu zdravstva, kojim od resorne ministrice traži prethodnu saglasnost radi proglašenja epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo.

''Tome je prethodilo dostavljanje Prijedloga za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od Zavoda za javno zdravstvo KS Ministarstvu zdravstva KS, koji je obrazložen činjenicama da je zaključno s današnjim danom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizovano''. navodi Pres služba KS.

U saopštenju se podsjeća da, u skladu s članom 6. stav 2. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Službene novine FBiH“ broj 29/05), ako je epidemija prisutna na području jednog kantona proglašava je kantonalni ministar zdravstva uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, a na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije