Društvo

Centar znak prijateljstva Srba i Jevreja

Centar znak prijateljstva Srba i Jevreja
Centar znak prijateljstva Srba i Jevreja

BANJALUKA - Jevrejski kulturni centar, koji je danas otvoren u Banjaluci, služiće kao znak vjekovnog prijateljstva između srpskog i jevrejskog naroda, izjavio je Arie Livne, osnivač i direktor Centra koji nosi njegovo ime.

Livne je na pres-konferenciji upriličenoj uoči zvanične ceremonije otvaranja naglasio da je grad Banjaluka dodijelio parcelu za izgradnju centra kod Venecija mosta, s obzirom na to da je veliki dio u centru grada prije Drugog svjetskog rata pripadao banjalučkim Jevrejima od kojih je većina stradala. Inače, znakovi prisustva Jevreja na našem području ne postoje još od perioda prije Drugog svjetskog rata.

Zahvalio je Dragoljubu Davidoviću, bivšem gradonačelniku Banjaluke, na pomoći prilikom izbora prostora i rješavanja dokumentacije, ali i Ljubomiru Ćubiću, direktoru "Niskogradnje" iz Laktaša, koji je izgradio Centar u zamjenu za dio prostora koji će biti u vlasništvu "Niskogradnje".

Dodao je da je ovaj centar posvetio svojoj pokojnoj majci i da će on funkcionisati kao neprofitna organizacija na čijoj gradnji, kako je podvukao, niko nije dobio ništa osim onog što mu pripada.

Zbog nedostatka novca svi zaposleni zasad rade na dobrovoljnoj osnovi, a finansiranje osoblja i funkcionisanje sinagoge u sklopu Centra će se desiti kad budu iznajmljene prostorije koje Centar neće koristiti.

S obzirom na to da je Livne šef privrednog predstavništva RS u Izraelu, na pitanje o mogućim investicijama Izraela u RS odgovorio je da nije izvjesno da će do toga doći. Ilustrovao je to primjerom pokušaja izvoza vode iz RS za Izrael, a posao je propao zato što se ispostavilo da bi cijena vode iz RS u krajnjoj instanci bila viša od cijene vode iz Italije.

"U drugim stvarima je slična situacija. Mi radimo na tome, ali to ide jako teško. Mislim da bih vam samo pričao priče kada bih rekao da je to lako i jednostavno", istakao je Livne.

Nakon pres-konferencije upriličena je svečanost otvaranja na kojoj su, između ostalog, bili prisutni Milorad Dodik, predsjednik RS, kao i brojni drugi ugledni zvaničnici iz zemlje i svijeta.

Dodik je iskazao zadovoljstvo zbog otvaranja Centra i izrazio nadu da će on pomoći u produbljivanju vjekovnog prijateljstva srpskog i jevrejskog naroda.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije