Društvo

Četvrtina alkoholisanih, a polovina vozača prekoračila brzinu

Četvrtina alkoholisanih, a polovina vozača prekoračila brzinu
Četvrtina alkoholisanih, a polovina vozača prekoračila brzinu

BANJALUKA - Policija je tokom akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na području Republike Srpske od 1.867 alkotestiranih vozača, sankcionisala 479, ili 25,65 odsto zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Od tog broja sankcionisanih vozača, zbog alkoholisanosti i odbijanja testiranja lišeno slobode je njih 177, a zbog utvrđene količine preko dva promila alkohola u krvi sankcionisano 11 vozača, a 148 njih zbog utvrđene količine od 1,01 do dva promila.

Akcija je izvedena prošle sedmice, a kontrola je obuhvatala i dozvoljenu brzinu kretanja, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Tokom akcije je kontrolisano ukupno 5.642 učesnika saobraćaju, od čega je zbog počinjenog prekršaja dozvoljene brzine kretanja sankcionisano ukupno 2.739 vozača ili 48,60 odsto.

Za prekoračenje brzine kretanja preko 50 kilometara na čas sankcionisano je 15 vozača, za prekoračenje od 30 do 50 kilometara na čas kažnjeno je 222 vozača, dok je 1.798 vozača sankcionisano zbog prekoračenja brzine više od dozvoljenog za 20 do 30 kilometara na čas.

U Republici Srpskoj je ove godine u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 51 lice, a teške tjelesne povrede zadobila su 192, dok je 871 lice zadobilo lakše tjelesne povrede.

U 709 slučajeva neprilagođena brzina kretanja vozila je bila uzrok saobraćajnih nezgoda, podsjeća se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije