Čičković: Nije tačno da ne želimo da na popisbici stoji BiH

Srna - 30.03.2013 16:12
Čičković: Nije tačno da ne želimo da na popisbici stoji BiH

BIJELJINA - Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je danas Srni da nije tačno da predstavnici Zavoda za statistiku Srpske ne žele da na popisnici za predstojeći popis stanovništva u BiH, stoji naziv BiH.

"Nikada predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske nisu to izjavili", rekla je Čičkovićeva, demantujući izjavu zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH Fadila Fatić za današnji "Dnevni avaz" da predstavnici Zavoda za statistiku Srpske ne žele da na popisnici stoji naziv BiH.

Ona je navela da je slogan popisa "Moj korak u budućnost" usvojen i da su se svi saglasili da je taj slogan najbolji i odlično rješenje, ali da još nisu usvojeni logo i logotip popisa.

"Agencija za statistiku BiH nam je kao članovima Centralnog popisnog biroa ponudila dva rješenja logotipa popisa kao vizuelnih rješenja popisa. Naš odgovor za ta rješenja bio je da smatramo da dizajn nije konačan i da se ta ponuđena rješenja mogu značajno unaprijediti u grafičkom, vizuelnom i tipografskom dijelu", podsjetila je ona.

Prema njenim riječima, Zavod za statistiku Srpske dostavio je tada kao rješenje svoj prijedlog loga koji poštuje sve date grafičke standarde i za koji je ocijenjeno da je prepoznatljiviji, moderniji, sa boljom mogućnošću da se inkorporira u popisni materijal, ali do danas nisu usvojeni logo i logotip popisa.

Ona je istakla da je Zakon o popisu na nivou BiH potpuno jasno rekao da će dijaspora biti popisivana i da su to lica koja imaju prebivalište u BiH, a koja su godinu dana i duže u inostranstvu.

"Ta lica će se popisivati na posebnom obrascu koji će biti dostupan elektronskim putem na sajtu Agencije za statistiku BiH, i svako ko ima prebivalište u BiH, a duže od godinu je u inostranstvu, popuniće taj obrazac i dostaviće ga istim putem Agenciji za statistiku i to dok traje popis, odnosno pet dana prije završetka popisa. Nisu predviđena nikakva konzularna predstavništva za popisivanje", rekla je Čičkovićeva.

Na Fatićeve navode da još nije definisana metodologija, ona je rekla da je iz Zakona o popisu potpuno jasno kako će se popisivati.

Čičkovićeva je naglasila i da je broj popisnih krugova u Republici Srpskoj povećan za 2,5 odsto, a u Federaciji BiH 35 odsto, te da se nikako ne može govoriti da je broj popisnih krugova povećan u oba entiteta, kako je naveo Fatić.

"Ne možemo govoriti o povećanju u oba entiteta kada vidimo koliki je to procenat u Federaciji BiH, a koliki u Srpskoj", rekla je Čičkovićeva.

Reagujući na tvrdnje da su problemi finansiranja popisa u vezi sa različitim tumačenjem entitetskih propisa i da će Federacija BiH finansirati popis na području Srpske, Čičkovićeva je istakla da apsolutno nema problema kod tumačenja entitetskih propisa, koji su potpuno jasni.

"Potpuno je jasno da su budžeti popisa usvojeni u entitetima, odnosno Narodna skupština Srpske usvojila je budžet popisa za Republiku, a isto tako je i u FBiH usvojen taj budžet. Propisi i na teritoriji i Srpske i FBiH se moraju poštovati kada je riječ o zakonu o izvršenju budžeta i ostalim propisima koji tretiraju tu problematiku, dakle ne možete vi kršiti zakone na određenoj teritoriji da bi udovoljili nečemu drugom", navela je ona.

Čičkovićeva demantuje i tvrdnju da Agencija za statistiku ima nadležnost da uspostavi registar teritorijalnih jedinica.

"Prema zakonu o popisu nigdje nema jasno ni striktno da Agencija treba da uspostavlja registar prostornih jedinica. Zakon je rekao da Agencija za statistiku donosi jedinstvenu metodologiju za utvrđivanje registra prostornih jedinica, znači njen je zadatak da donese metodologiju, a ne da uspostavlja registar prostornih jedinica", istakla je direktor Zavoda za statistiku Srpske.

Čičkovićeva je izjavila i da su se radna grupa i sve statističke institucije - federalni Zavod za statistitiku i Agencije za statistiku BiH i Republički zavod za statistiku dogovorili da treba štampati 20 odsto rezervnih popisnica, kako se sutra na terenu ne bi desilo da nedostaje popisnica.

Čičkovićeva je u izjavi Srni zaključila da bi trebalo ići u pravcu pronalaženja rješenja problema u vezi sa popisom stanovništva u BiH, a ne tražiti probleme tamo gdje ih nema, te da se treba koristiti istinom.
 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Otvoren prvi dnevni centar za autiste u RS

  04.05.2015 21:06 - N.V.

  BANJALUKA - Prvi dnevni centar u RS za odrasle osobe s autizmom počeo je danas probni rad i radiće dnevno od 11 do 15 časova.

 • BiH dobija pravilnik o cijenama lijekova

  04.05.2015 20:17 - N.N.

  Poslije godina opstrukcija, Pravilnik o cijenama lijekova u BiH konačno pred usvajanjem.

 • Majske temperature iznad prosjeka

  04.05.2015 18:31 - V. Stevanović

  BANJALUKA - Višegrad je danas s temperaturom od 29 stepeni, izmjerenih u 14 sati, bio najtopliji grad Bosne i Hercegovine i jedan među toplijim gradovima Evrope, potvrdila je "Nezavisnim" meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

 • Koantonalni sud u Livnu jedan od najefikasnijih u BiH

  04.05.2015 17:05 - Fena

  LIVNO - Prema objavljenim podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Kantonalni sud u Livnu uz Kantonalni sud u Zenici uspio je ostvariti 100 odstotni učinak rješavanja predmeta za 2014. godinu.

 • Zvizdić: Hitno reagovati zbog odlaganja otpada

  04.05.2015 15:35 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da hitno reaguje povodom informacija o ponovnom aktuelizovanju pitanja odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji koja se nalazi na granici Hrvatske sa BiH.

 • Pojačana kontrola na čitavoj granici

  04.05.2015 15:09 - Srna

  SARAJEVO - Granična policija BiH provodi pojačane mjere kontrola na čitavoj granici BiH u skladu sa pojačanim bezbjednosnim mjerama u cijeloj zemlji, saopšteno je Srni iz Granične policije.

 • Značajna pomoć medija tokom poplave u Šamcu

  04.05.2015 15:04 - Srna

  ŠAMAC - Novinari i mediji pokazali su veliku spremnost da pomognu u teškoj situaciji za vrijeme majske poplave 2014. godine i sigurno je da je njihov doprinos veliki, rekao je zamjenik načelnika opštine Šamac Milan Nikolić.

 • Banjaluka najtopliji grad u RS u 12 sati

  04.05.2015 13:54 - Fena

  BANJALUKA - U Banjaluci je danas u 12 sati izmjerena temperatura vazduha od 27 stepeni i taj grad je bio najtopliji u RS, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS.

 • Policajac Stevo Milovanović ide na kućno liječenje

  04.05.2015 11:20 - Srna

  ZVORNIK - Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Stevo Milovanović, koji je ranjen u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Zvornik, danas će, nakon sedmodnevnog liječenja, biti otpušten kući iz Opšte bolnice Zvornik.

 • Čitulje za Tita: Poslije Broza sve se sroza

  04.05.2015 10:58 - N.N.

  I 35 godina nakon smrti jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita nije mali broj onih koji ga pamte po dobru.

  Foto
 • Šamac: Život ispočetka

  04.05.2015 10:30 - Dejan Tovilović

  ŠAMAC - Katastrofalne poplave koje su prije godinu pogodile Šamac, malu opštinu u Posavini, od siromašnog mjesta napravile su još većeg siromaha, a stanovnicima ostavile velike probleme i sjećanje koje se često pretvara u noćne more.

  Foto
 • Uspješno provedena obuka traženja nestalih osoba

  04.05.2015 09:51 - Srna

  BANJALUKA - Gorske službe spasavanja iz Banjaluke i Hrvatske organizovale su u Banjaluci obuku i zajedničku vježbu u izvođenju potraga za nestalim i izgubljenim licima.

 • Bez zastoja u saobraćaju

  04.05.2015 08:11 - Srna

  BANJALUKA - Na svim važnijim putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija bez zastoja, uz povoljne uslove za vožnju.

 • Pukne svaki peti brak!

  03.05.2015 22:25 - Jasna Dragojević

  BANJALUKA - Tokom prošle godine u RS su sklopljena ukupno 5.823 braka, a došlo je do 1.106 razvoda, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

 • Ekipa »Nezavisnih« u Šamcu

  03.05.2015 21:30 - Dejan Tovilović, Foto: V. Stojaković

  ŠAMAC - Ekipa "Nezavisnih" posjetila je opštinu Šamac godinu dana nakon razornih poplava...

  Foto

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.