Društvo

Čičković: Nije tačno da ne želimo da na popisbici stoji BiH

Čičković: Nije tačno da ne želimo da na popisbici stoji BiH
Čičković: Nije tačno da ne želimo da na popisbici stoji BiH

BIJELJINA - Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je danas Srni da nije tačno da predstavnici Zavoda za statistiku Srpske ne žele da na popisnici za predstojeći popis stanovništva u BiH, stoji naziv BiH.

"Nikada predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske nisu to izjavili", rekla je Čičkovićeva, demantujući izjavu zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH Fadila Fatić za današnji "Dnevni avaz" da predstavnici Zavoda za statistiku Srpske ne žele da na popisnici stoji naziv BiH.

Ona je navela da je slogan popisa "Moj korak u budućnost" usvojen i da su se svi saglasili da je taj slogan najbolji i odlično rješenje, ali da još nisu usvojeni logo i logotip popisa.

"Agencija za statistiku BiH nam je kao članovima Centralnog popisnog biroa ponudila dva rješenja logotipa popisa kao vizuelnih rješenja popisa. Naš odgovor za ta rješenja bio je da smatramo da dizajn nije konačan i da se ta ponuđena rješenja mogu značajno unaprijediti u grafičkom, vizuelnom i tipografskom dijelu", podsjetila je ona.

Prema njenim riječima, Zavod za statistiku Srpske dostavio je tada kao rješenje svoj prijedlog loga koji poštuje sve date grafičke standarde i za koji je ocijenjeno da je prepoznatljiviji, moderniji, sa boljom mogućnošću da se inkorporira u popisni materijal, ali do danas nisu usvojeni logo i logotip popisa.

Ona je istakla da je Zakon o popisu na nivou BiH potpuno jasno rekao da će dijaspora biti popisivana i da su to lica koja imaju prebivalište u BiH, a koja su godinu dana i duže u inostranstvu.

"Ta lica će se popisivati na posebnom obrascu koji će biti dostupan elektronskim putem na sajtu Agencije za statistiku BiH, i svako ko ima prebivalište u BiH, a duže od godinu je u inostranstvu, popuniće taj obrazac i dostaviće ga istim putem Agenciji za statistiku i to dok traje popis, odnosno pet dana prije završetka popisa. Nisu predviđena nikakva konzularna predstavništva za popisivanje", rekla je Čičkovićeva.

Na Fatićeve navode da još nije definisana metodologija, ona je rekla da je iz Zakona o popisu potpuno jasno kako će se popisivati.

Čičkovićeva je naglasila i da je broj popisnih krugova u Republici Srpskoj povećan za 2,5 odsto, a u Federaciji BiH 35 odsto, te da se nikako ne može govoriti da je broj popisnih krugova povećan u oba entiteta, kako je naveo Fatić.

"Ne možemo govoriti o povećanju u oba entiteta kada vidimo koliki je to procenat u Federaciji BiH, a koliki u Srpskoj", rekla je Čičkovićeva.

Reagujući na tvrdnje da su problemi finansiranja popisa u vezi sa različitim tumačenjem entitetskih propisa i da će Federacija BiH finansirati popis na području Srpske, Čičkovićeva je istakla da apsolutno nema problema kod tumačenja entitetskih propisa, koji su potpuno jasni.

"Potpuno je jasno da su budžeti popisa usvojeni u entitetima, odnosno Narodna skupština Srpske usvojila je budžet popisa za Republiku, a isto tako je i u FBiH usvojen taj budžet. Propisi i na teritoriji i Srpske i FBiH se moraju poštovati kada je riječ o zakonu o izvršenju budžeta i ostalim propisima koji tretiraju tu problematiku, dakle ne možete vi kršiti zakone na određenoj teritoriji da bi udovoljili nečemu drugom", navela je ona.

Čičkovićeva demantuje i tvrdnju da Agencija za statistiku ima nadležnost da uspostavi registar teritorijalnih jedinica.

"Prema zakonu o popisu nigdje nema jasno ni striktno da Agencija treba da uspostavlja registar prostornih jedinica. Zakon je rekao da Agencija za statistiku donosi jedinstvenu metodologiju za utvrđivanje registra prostornih jedinica, znači njen je zadatak da donese metodologiju, a ne da uspostavlja registar prostornih jedinica", istakla je direktor Zavoda za statistiku Srpske.

Čičkovićeva je izjavila i da su se radna grupa i sve statističke institucije - federalni Zavod za statistitiku i Agencije za statistiku BiH i Republički zavod za statistiku dogovorili da treba štampati 20 odsto rezervnih popisnica, kako se sutra na terenu ne bi desilo da nedostaje popisnica.

Čičkovićeva je u izjavi Srni zaključila da bi trebalo ići u pravcu pronalaženja rješenja problema u vezi sa popisom stanovništva u BiH, a ne tražiti probleme tamo gdje ih nema, te da se treba koristiti istinom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije