Društvo

Cijene razgovora mobilnim zavise od izbora mreža

Cijene razgovora mobilnim zavise od izbora mreža
Cijene razgovora mobilnim zavise od izbora mreža

Građani BiH, koji ovo ljeto putuju na odmor u inostranstvo, između ostalog, posebnu pažnju posvećuju i tome koliko će novca utrošiti na razgovore i slanje SMS poruka putem svojim mobilnih telefona.

Cijene razgovora u romingu kod tri bh. operatera mobilne telefonije razlikuju se za pripejd i postpejd korisnike u zavisnosti od turističke destinacije u kojoj građani borave, pa čak i od toga u koliko sati se poziva. Zato je važno da se prije putovanja građani raspitaju o cijenama razgovora u romingu.

Za pripejd Ultra korisnike "BH Mobile" operatera, cijena poziva prema BiH iz Hrvatske košta 1,11 KM, a za postpejd korisnike košta 1,83 KM po minuti.

Za postpejd korisnike "m:tel" mreže, odlazni pozivi prema BiH iz Hrvatske se plaćaju 1,60 KM po minuti, dok pripejd korisnici ovog operatera plaćaju 1,85 KM. Pripejd i postpejd korisnici ERONET-a plaćaju najpovoljnije ove pozive i to po cijeni od 0,91 KM po minuti. Za postpejd korisnike m:tela, dok borave u Hrvatskoj, dolazni pozivi se tarifiraju po cijeni od 0,60 KM, odnosno 0,70 KM za pripejd korisnike. 

Telefoniranje iz Turske povoljnije od Egipta

Pored hrvatskog primorja Turska I Egipat su među atraktivnijim destinacija ovog ljeta. Razlika u cijeni poziva iz Turske prema BiH je mala, i kreću od 2,20 do 2,80 KM po minuti, u zavisnosti od operatera koji se koristi.

Minut razgovora iz Egipta prema BiH košta od 3.88 do 5.80 KM.

Iz Egipta, najpovoljnije cijene poziva prema BiH plaćaju korisnici "BH Mobile" operatera, po cijeni od 3.88 KM za pripejd korisnike, a najskuplje ovi pozivi koštaju pretplatnici na m:tel mreži, koji razgovor po minuti plaćaju 5.80 KM. 

U zavisnosti od mobilnog operatera, ali i zemlje u kojoj boravite minut razgovora može koštati čak i više od 15 KM.

Naime, ukoliko ste pripejd korisnik na "BH Mobile" mreži, te pozivate korisnika nekog satelitskog operatera, cijene ovih poziva u romingu, zbog specifičnog načina uspostave veze, može da košta od 12 do 16 KM po minuti.

Besplatni dolazni pozivi u Crnoj Gori

Uslugu dolaznog poziva u Crnoj Gori i Srbiji, ne naplaćaje samo m:tel operater.

"Odabirom mreža m:tel Crna Gora i m:tes, naši korisnici imaju besplatne dolazne pozive, a odlazni pozivi su neznatno viši u odnosu na pozive koje plaćaju u m:tel mreži. Cijene odlaznih poziva formirane su po najnižim cijenama rominga u BiH, pa tako poziv prema mobilnim i fiksnim mrežama u Srbiji i Crnoj Gori, ali i prema m:tel mobilnoj i fiksnoj mreži, za postpejd korisnike iznosi 0,24 KM, odnosno 0,38 KM za pripejd korisnike. Cijena SMS-a u ovim mrežama je 0,17 KM za postpejd, odnosno 0,18 KM za pripejd korisnike", navodi Aida Halilović, portparol m:tel-a.     Za korisnike "BH Mobile" mreže, dolazni pozivi se u Crnoj Gori naplaćuju 1,53 KM po minuti.

Za korisnike ERONET-a, dolazni pozivi se naplaćuju, zavisno o tarifnom modelu, kao pozivi iz ERONET mreže, prema zemlji u kojoj se nalazite.

SMS poruke i strane destinacije

Cijena slanja poruke se takođe razlikuje, u zavisnosti od toga da li ste postpejd ili pripejd korisnik, te koji operater koristite.

U zavisnosti od zemlje u kojoj se boravi, pretplatnici "BH Mobile"-a, slanje SMS-a plaćaju od 0,3 KM do 0,79 KM.

"Za dolazne pozive i SMS poruke primjenjuju se cijene koje važe za call-back roming", navode u "BH Mobile"-u.

Tako na primjer, ukoliko ste preplatnik "BH Mobile"-a i izaberete Telekom operater, dok boravite u Srbiji, SMS poruku ćete platiti 0,39 KM, a ukoliko izaberete Telenor mrežu, cijena SMS-a će koštati svega 0,3 KM.

Slanje poruke za korisnike ERONET mreže, dok borave u Crnoj Gori košta 0,20 evra, u Turskoj dva feninga više, dok se u Hrvatskoj plaća 1,88 kuna.

Odnedavno svojim korisnicima "m:tel" nudi i mogućnost elektronske dopune pripejd računa u Crnoj Gori, putem usluge m:dopuna u iznosima od 1 do 25 evra.

Podjela po zonama

Kako navode u m:tel-u, sve zemlje svijeta razvrstane su u četiri zone od kojih svaka ima svoje cijene dolaznih i odlaznih poziva i slanja poruka.

"Ako izuzmemo mreže m:tel Crna Gora i m:tes Srbija, nije važno koju inostranu mrežu će korisnici izabrati, jer su cijene jedinstvene u svim mrežama, dovoljno je da se informišu kojoj zoni pripada zemlja u koju putuju", navodi Halilovićeva.

Pozivi prema BiH, za korisnike m:tel operatera, iz Austrije, Njemačke, Grčke, Italije, Slovenije ili Turske su 2,20 KM po minuti za postpejd, odnosno 2,50 KM za pripejd korisnike.

"Dolazni pozivi za ove destinacije koštaju 1 KM po minuti za postpejd, odnosno 1,20 KM za pripejd korisnike. Za ostale evropske zemlje, cijena poziva kući je tri KM po minuti za postpejd i 3,50 KM za pripejd. Za sve vanevropske zemlje, cijena poziva je 5 KM za postpejd i 5,80 KM za pripejd korisnike", navodi Halilovićeva.  

Kada je u pitanju "BH Mobile" operater, sve zemlje su razvrstane u pet zona. Tako se Crna Gora nalazi u trećoj zoni i pozivi prema BiH se iz Crne Gore naplaćuju po istoj cijeni kao i iz Turske, Austrije ili Makedonije.

Za sve ostale evropske zemlje minut razgovora prema BiH košta 2.97 KM, dok se iz vanevropskih zemalja cijena razgovora plaća 3,88 KM. 

"BH Telekom ima roming ugovore sa 200 operatera u 91 zemlji svijeta. GPRS roming nudimo u 77 zemalja svijeta, dok je MMS roming omogućen u 25 zemalja. Za svoje korisnike, BH telekom je uveo camel roming u saradnji sa dva operatera, a to su Telekom Srbije i T-com u Hrvatskoj", navode u BH Mobile. 

HT ERONET", takođe svojim korisnicima omogućava camel roming, odnosno pozivanje bez USSD koda.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije