Društvo

Cilj da Srpska bude lider u plastično-rekonstruktivnoj hirurgiji

Cilj da Srpska bude lider u plastično-rekonstruktivnoj hirurgiji
Cilj da Srpska bude lider u plastično-rekonstruktivnoj hirurgiji
Srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je cilj saradnje sa Univerzitetom "DŽons Hopkins" iz SAD da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske bude lider u regionu u oblasti plastično-rekonstruktivne hirurgije.

Bogdanić je naglasio da je sreća za cijeli zdravstveni sistem i Srpsku što uopšte može da sarađuje s jednom ovakvom zdravstvenom ustanovom, a da je najveća dobrobit za pacijente koji će već sutra biti operisani u Banjaluci.

"Jako sam srećan što nije prošla ni godina dana, a već imamo prve rezultate saradnje", rekao je Bogdanić nakon sastanka sa delegacijom Univerziteta "Džons Hopkins" u kojoj su bili ljekari Ričard Džejms Redet i Branko Bojović, koji je održan uoči Međunarodnog kursa iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije koji se održava danas i sutra u Banjaluci.

Bogdanić je zahvalio gostima iz Amerike za dolazak u Srpsku, posebno doktoru Bojoviću koji je inicirao saradnju Univerziteta "Džons Hopkins" i Republike Srpske.

Doktor Branko Bojović rekao je da je Srpska jedan od ključnih partnera Univerziteta "Džons Hopkins" i moglo bi se reći treća zemlja, nakon Saudijske Arabije i Emirata s kojom ovaj Univerzitet sarađuje.

On je naglasio da je saradnja sa Srpskom intenzivna i gotovo svakodnevna, te da je korisna za cijeli region.

Doktor Ričard Džejms Redet istakao je da je razmjena ideja, znanja, tehnologija i iskustava u međunarodnoj saradnji veoma važna za stvaranje jakih medicinskih centara.

"Od naših kolega iz Republike Srpske voljeli bismo da čujemo šta im je to potrebno i kakva su njihova iskustva u radu da bi na osnovu toga zajednički napredovali i gradili centre izvrsnosti", istakao je Redet.

Pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske za medicinske poslove Slobodan Hajder rekao je da će Univerzitetski klinički centar Republike Srpske aktivno učestvovati u realizaciji zajedničkih aktivnosti sa Univerzitetom "Džons Hopkins" iz SAD.

On je naglasio da je malo poznato da u Banjaluku dolaze i pacijenti iz Federacije BiH na operativne zahvate iz oblasti plastično-rekonstruktivne hirurgije, te da Univerzitetski klinički centar uvećava broj i složenost usluga koji svakodnevno obavlja.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nikola Baroš rekao je da će, zahvaljujući saradnji sa Univerzitetom "Džons Hopkins", ljekari iz Srpske već danas tokom Međunarodnog kursa iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u Banjaluci moći da posredstvom video-linka prate operativne zahvate iz oblasti rekonstruktivne i estetske hirurgije.

"U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci sutra će se obaviti i operacije iz oblasti rekonstruktivne hirurgije i to kod dvoje djece i jedne djevojke", naveo je Baroš, ističući da je saradnja sa Univerzitetom "Džons Hopkins" kao i njihovom bolnicom koja već 21 godinu važi za najbolju u SAD predstavlja veliki iskorak za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju u Srpskoj.

Saradnja Republike Srpske i Univerziteta "Džons Hopkins" iz SAD počela je prošle godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta "Džons Hopkins".

U okviru sporazuma u narednom periodu i ljekari iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije moći će da odlaze na usavršavanje u SAD, ali i da ljekari iz SAD dođu i prate operativne zahvate u Srpskoj.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije