Društvo

Kvarovi rak-rana i ove grijne sezone

 Kvarovi rak-rana i ove grijne sezone
Kvarovi rak-rana i ove grijne sezone

BANJALUKA, TUZLA - Novu sezonu grijanja širom BiH obilježili su stari problemi, odnosno kvarovi na terenu, zbog čega pune ruke posla imaju stručne ekipe gradskih toplana.

Dotrajala oprema, stara decenijama, muka je koja već godinama muči rukovodstva i radnike preduzeća za isporuku toplotne energije, i to baš sada, kada su neke od njih počele da puštaju grijanje, dok druge za koji dan treba da im se pridruže.

"Pri punjenju sistema vodom dolazi do kvarova koji se do tada ne mogu uočiti. Dakle, to se ne može predvidjeti dok se sistem ne napuni vodom. Međutim, sve tehničke ekipe su na terenu i svaki kvar će biti otklonjen odmah. Naravno, mnogo toga je već urađeno između dvije sezone", uvjerava Žaklina Mijatović, portparol banjalučke "Toplane".

Ona je potvrdila da će već prvog dana ovog vikenda Banjalučani osjetiti tople radijatore, kada će biti "topla proba", dok dan kasnije počinje i redovna isporuka toplotne energije.

Da problema na terenu imaju, potvrdio nam je i Radomir Marjanović, direktor "Gradske toplane" Bijeljina, koji ističe da je zahladilo, tako da bi, možda, već počeli s isporukom toplote, ali su imali kvar na glavnoj mreži.

Mreža je, dodaje on, u lošem stanju i stara je 35 do 40 godina, pa kada riješe problem na jednom, pojavi se na drugom mjestu.

"Napunimo sistem i kada se nabije pritisak - procuri. Para nemamo da zamijenimo jednu kompletnu trasu koja bi trebalo da bude zamijenjana. Taj kvar je riješen i planirano da iza nedjelje krenemo s isporukom toplote. Međutim, vjerujte, nije isključeno da dođe do novih kvarova", ispričao nam je Marjanović.

I Nevres Arnautović, direktor preduzeća "Centralno grijanje" Tuzla, ističe da su evidentirali manje kvarove, te da ih eliminišu.

"Ipak, sistem pod zemljom pet mjeseci nije bio u funkciji, tako da imamo manjih kvarova, ali manje-više skoro svi imaju dobro grijanje", kazao je Arnautović.

On dodaje da su od 1. oktobra počeli da puštaju grijanje u sklopu takozvane tehnološke probe.

"Dakle, i dan i noć puštamo grijanje, iako još sezona nije počela. Mi pratimo temperature i kada se tri noći zaredom u 21 sat temperatura spusti na 12 stepeni, ili ispod, počinje i zvanična grijna sezona", naveo je Arnautović.

Zeničani se, sigurno je, neće ogrijati prije 15. oktobra, kada, kako nam je potvrđeno, zvanično počinje grijna sezona u njihovom gradu.

"Do tada, cilj nam je da svi neophodni radovi na pripremama budu uspješno obavljeni. Kada se voda pusti u sistem, dešavaju se problemi, kako na vrelovodnim instalacijama, tako i na toplovodnim, koje su u nadležnosti korisnika. Imamo tu curenja na ventilima, na vertikalama i slično, ali imamo i dežurne ekipe i sve uspješno završavamo", navodi Elvir Bošnjak, izvršni direktor za tehničke poslove u zeničkom preduzeću "Grijanje".

Iz preduzeća "Toplane Sarajevo" kažu da problema zbog kvarova nisu imali i podsjećaju da su proteklih dana grijali po potrebi, u zavisnosti od toga kolike su temperature bile, a topli radijatori će, moguće je, Sarajlije imati i u ovu nedjelju, za kada je najavljeno svježije vrijeme.

Inače, iako su proteklih dana temperature širom BiH bile niske, rijetko kada su se spuštale ispod 12 stepeni, što je vrijednost koja je, ako se u 21 sat ponovi tri večeri zaredom, orijentir za toplane da puste grijanje.

Za naredne dane meteorolozi najavljuju promjenjivo vrijeme, često s kišom, i temperature koje će ujutru biti od sedam, a popodne do 19 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije