Društvo

Nismo ni slutili da će se ovako teško živjeti

 Nismo ni slutili da će se ovako teško živjeti
Nismo ni slutili da će se ovako teško živjeti

BANJALUKA - Niske penzije, najniže u regionu, samo su jedan od problema na koji su juče, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, ukazali penzioneri u BiH, koji ističu da prije nekoliko decenija, kada su radili, nisu ni slutili da će "pod stare dane" ovako teško živjeti.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, naglašava da je najniža penzija, koja u RS za minimalan staž od 15 godina iznosi 174,44 KM, više socijalna pomoć nego penzija. On podsjeća da je, kada su oni radili, država funkcionisala i kontrolisala svaku potrošnju.

"Međutim, ovo je sada država, ovako napravljena, gotovo nemoguća, jer je prije svega skupa, neefikasna. Prije rata niko nije mogao računati da će dobiti platu ako nisu obračunate i obaveze državi, a danas je anarhično stanje u odnosu na ono kakvo je bilo tada", naglašava Rakulj.

Ističe da penzioneri žive zaista teško, jer su penzije u regiji najniže.

"Imamo veliku administraciju u RS i u zajedničkim organima, oko 100.000 ljudi, službenika, koji troše mnogo, ne samo za lične objekte već i za druga prava. Raspodjela društvenog proizvoda je takva da jedan službenik 'troši' 3,5 puta više od jednog penzionera", navodi Rakulj.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera FBiH, ocjenjuje da je položaj ove populacije u FBiH već godinama loš i da oni teško žive i preživljavaju.

"Žao mi je što ne mogu kazati da se položaj penzionera od prošlog praznika do sada poboljšao. Ono što mogu kazati jeste da tražimo od Vlade FBiH da hitno mora popravljati položaj penzionera i da penzije moraju na vrijeme biti isplaćivane, kao i da moraju biti osigurane, tako da se ne moramo brinuti hoće li biti isplaćivane ili ne", naveo je Rapa.

On je naglasio da se društvo rijetko bavi problemima starih i iznemoglih osoba, a da su u najtežoj situaciji oni koji nemaju nikakva primanja.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, izjavio je u Prijedoru, gdje je povodom Svjetskog dana starijih osoba posjetio Dom za starija lica, da je obaveza i Ministarstva i društva da se prema starim ljudima odnosi korektno, pravilno i dobro.

Prema njegovim riječima, zdravstvena zaštita je vrlo dostupna licima treće dobi, ta lica oslobođena su plaćanja mnogo participacija, a doprinosi koje penzioneri plaćaju za zdravstvenu zaštitu najmanji su u okruženju.

A, Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, uručila je juče, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, prigodne poklone korisnicima Dnevnog centra za stare osobe u Banjaluci.

Davidovićeva je rekla da je ovu populaciju potrebno izuzetno cijeniti, jer je dala puni doprinos održanju porodice kao osnovne ćelije društva, ali i stvaranju današnjeg društva u cjelini.

Takođe juče, Mjesno udruženje penzionera Starčevica u Banjaluci uselilo se u nove prostorije, a svečanosti je prisustvovao i Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Gavranović je rekao da su prije dva mjeseca počeli razgovori sa Mjesnim udurženjem penzionera u vezi sa preseljenjem u nove prostorije, jer su stare prostorije bile devastirane.

"Izabrali smo prostor u neposrednoj blizini MZ Starčevica, uredili smo i opremili prostor i sada naši penzioneri imaju pristojne uslove za druženje i boravak. Odlučili smo se na ovaj korak, između ostalog, i zato što je Mjesno udurženje Starčevica jedno od najvećih u RS", rekao je Gavranović te dodao da su druženjem s njima proslavili i Međunarodni dan starijih lica.

Stevo Havreljuk, predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Starčevica, zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi što su brzo reagovali i što je u veoma kratkom roku za penzionere Starčevice obezbijeđen novi prostor.

"Za samo dva i po mjeseca mi smo se uselili u nove prostorije. To je za svaku pohvalu", naveo je Havreljuk.

Gavranović je penzionerima uručio poklon, šahovske figure i tablu, a zauzvrat je dobio knjigu "Osamdeset godina šaha u Banjaluci", autora Nikole Lakića.

Slika: radenko suvajac (Folder: anketa...)

Radenko Suvajac, Banjaluka

Penzioneri i stara lica dovedeni su na rub egzistencije. Proveli smo radni vijek radeći te smo očekivali, kada dobijemo penziju, da ćemo imati neki normalan život i dobijati normalnu penziju. Mojom penzijom, koja je oko 430 KM, jedva da podmirim neke obaveze.

Anketa

Ra­den­ko Su­va­jac, Ba­nja­lu­ka

Pen­zi­one­ri i sta­ra li­ca do­ve­de­ni su na rub egzis­ten­ci­je. Pro­ve­li smo ra­dni vi­jek ra­de­}i te smo o~e­ki­va­li, ka­da do­bi­je­mo pen­zi­ju, da }e­mo ima­ti ne­ki nor­ma­lan `i­vot i do­bi­ja­ti nor­mal­nu pen­zi­ju. Mo­jom pen­zi­jom, ko­ja je oko 430 KM, je­dva da po­dmi­rim ne­ke oba­ve­ze.

Nedeljko Džerman, Banjaluka

Malo se vodi briga o starim licima, čak ni u strukturama vlasti niko ne misli o nama, a pritom su nam i niska primanja, jedva sastavljamo kraj s krajem. Od naše penzije teško je preživjeti cijeli mjesec.

Ranko Subotić, Banjaluka

Poprilično sam zadovoljan položajem starih lica, penzije su nam redovne, svakog desetog u mjesecu poštar je donese na vrata. Mislim da je narod navikao da kuka više da mu je loše nego što je stvarno tako.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije