Društvo

Počinje izgradnja mosta preko Drine

 Počinje izgradnja mosta preko Drine
Počinje izgradnja mosta preko Drine

BRATUNAC - Izgradnja mosta vrijednog oko 12 miliona evra preko rijeke Drine, između Ljubovije i Bratunca, počeće sutra.

Početak radova na ovom izuzetno značajnom infrastrukturnom projektu koji će spajati BiH, odnosno RS, i Srbiju ozvaničiće Aleksandar Vučić, premijer Srbije, i Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Dogovor Srbije, BiH i Republike Srpske je da Srbija finansira izradu kompletne planske i tehničke dokumentacije i izgradnju mosta s pristupnom saobraćajnicom sa svoje strane, BiH će finansirati izgradnju objekata na graničnom prelazu, a Republika Srpska pristupne saobraćajnice na teritoriji RS", rekli su juče u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Prema ovom dogovoru, Srbija će izgradnju mosta finansirati sa oko 4,5 miliona evra, granični prelaz koji finansira BiH koštaće oko sedam miliona evra, dok će pristupne puteve finansirati JP "Putevi RS" s oko 400.000 evra.

Što se tiče zajedničkog graničnog prelaza, on će se sastojati od šest traka za ulaz i izlaz iz zemlje, za putnička vozila, autobuse i kamione, kao i zajednički terminal sa četiri saobraćajne trake za putnički i autobuski saobraćaj, a dvije za kamione.

"Jasno je definisana opravdanost izgradnje ovog mosta jer bi on bio veza između magistralnog i regionalnog puta u RS i magistralnog puta u Srbiji, tako da most ima kako međunarodni značaj povezivanja dviju država, tako i saobraćajni značaj povezivanja dva vrlo značajna pravca s obje strane rijeke Drine. Osim toga, izgradnjom ovog mosta bi se postigao ubrzan ekonomski razvoj tog područja", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Gravitaciono područje mosta preko Drine sa srbijanske strane obuhvata opštine Ljubovija, Bajina Bašta i Mali Zvornik, dok sa strane BiH opštine Srebrenica, Bratunac, Zvornik i Milići. Izgradnjom ovog mosta ponovo će biti uspostavljen teretni saobraćaj koji je zbog dotrajalosti starog mosta obustavljen prije nekoliko godina.

Izvođač građevinskih radova na mostu biće beogradska kompanija "Ratko Mitrović", sa kojom su 29. septembra ove godine predstavnici Vlade Srbije potpisali ugovor.

Radnici i mehanizacija ove firme još u petak počeli su radove na uređenju terena i raščišćavanju trase sa desne strane Drine.

Sam most biće dugačak 227 i širok oko 13,9 metara, imaće dvije kolovozne trake ukupne širine 6,5 metara, dvije ivične trake širine pola metra, dvije pješačke staze širine po 1,75 metara, te dvije biciklističke staze širine po 1,7 metara, dok će nadstrešnica iznad mosta biti površine 2.000 metara kvadratnih.

Podsjećanja radi, priča o izgradnji mosta započela je još 2013. godine kada su Nedeljko Čubrilović, tadašnji ministar saobraćaja i veza RS, i Velimir Ilić, bivši ministar građevinarstva i urbanizma, potpisali protokol.

Tada je bilo planirano da radovi na mostu počnu odmah u 2014. godini, što se ipak nije desilo zbog komplikovanih procedura i činjenice da je Srbija zbog ovog projekta morala potpisivati i protokol sa Bosnom i Hercegovinom.

BROJKE

  • 12 miliona evra vrijednost mosta
  • 227 metara dužina
  • 13,9 metara širina
  • 2.000 metara površina nadstrešnice

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije