Društvo

Žalba odgodila nabavku stikera

 Žalba odgodila nabavku stikera
Žalba odgodila nabavku stikera

BANJALUKA, SARAJEVO - Postupak nabavke unutrašnjih i vanjskih stikera, koji se dobijaju pri registraciji vozila, biće ponovljen, jer je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH uvažila žalbu jednog od ponuđača prethodne javne nabavke.

Nestašica tih naljepnica, koje vozači plaćaju pet KM i lijepe na vjetrobranska stakla, kako je ranije potvrđeno, mogla bi se dogoditi već idućeg mjeseca.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) uvjeravaju da će zbog ovega ubrzo biti održan sastanak nadležnih tijela.

"Uskoro će biti održan sastanak predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta BiH i IDDEEA, na kojem će biti riješeno pitanje potrebe nabavke stikera i prevazilaženja problema u slučaju nestanka zaliha kojima IDDEEA trenutno raspolaže", kazala je Amila Opardija, stručni savjetnik za odnose s javnošću IDDEEA.

Da će taj sastanak biti održan, potvrđuju i iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, i kako ističu, tokom njega će dobiti jasnije i konkretnije informacije o samom problemu.

"Tada ćemo formirati stavove za dalje postupanje i rješenje problema", kažu iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Iz Savjeta ministara BiH ranije su upozorili da se pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH više od godinu dana vodi žalbeni postupak u vezi s nabavkom unutrašnjih i vanjskih stikera, dok iz Kancelarije tvrde da su žalbu zaprimili tek prije nekoliko mjeseci.

"Tu žalbu smo zaprimili 22. jula ove godine, a kompletirana je 12. avgusta. Kašnjenje u rješavanju navedenog predmeta uzrokovao je broj žalbi koji je ovaj organ zaprimio u tekućoj godini, a zaprimljeno ih je 1.537", tvrde iz Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

Kako dodaju, do kašnjenja je došlo i zbog kompleksnosti samog predmeta.

"Osim toga, Kancelarija za razmatranje žalbi se nosi s manjkom osoblja, a također postoje i ograničeni IT kapaciteti koji stvaraju dodatne prepreke", naglašavaju iz Kancelarije.

Iz Savjeta ministara BiH ranije je saopšteno da ih je IDDEEA obavijestila o mogućem problemu u vezi sa snabdijevanjem unutrašnjih i vanjskih stikera, kao jednom od dokumenata u procesu registracije motornih vozila.

"Procjene ove agencije govore da bi stikeri mogli nestati u januaru naredne godine", saopštili su tada iz Savjeta ministara BiH.

Dakle, kada će biti nabavljene nove količine stikera, teško je reći, a za sada je poznato da će do toga one biti zamijenjene potvrdama. Dugoročno gledano, stikeri će postati stvar prošlosti jer je u planu njihovo trajno ukidanje, te uvođenje elektronskog modela praćenja registrovanih vozila.

Unutrašnje i vanjske naljepnice obavezan su dokument u procesu registracije vozila i označavaju rok važenja registracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije