Društvo

Civilni invalidi traže ista prava na konkursu

Civilni invalidi traže ista prava na konkursu
Civilni invalidi traže ista prava na konkursu

TUZLA - Civilni invalidi s područja Tuzlanskog kantona ogorčeni su zbog, kako navode, diskriminirajućeg konkursa koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja TK za prijem nastavnog osoblja u osnovne i srednje škole u tom kantonu.

U konkursu, kako tvrde, zaštićene su boračka i kategorija ratnih vojnih invalida, ali ne i civilni invalidi.

"Prema Zakonu o profesionalnoj refabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, na svakih 16 uposlenika privredno društvo ili bilo koja druga ustanova mora zaposliti jedno invalidno lice", rekao je Muhedin Muhić, civilni invalid koji se prijavio na objavljeni konkurs.

Dodao je da u Pravilniku o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u školama na području TK ta zakonska odredba nije ispoštovana.

Šanse za prijem invalidnih osoba u škole, kako kaže Muhić, svedene su na minimum, odnosno nisu nikakve.

"Ministarstvo za rad i socijalnu pravdu TK ima potpisan sporazum sa jednom nevladinom organizacijom o implementaciji projekta 'Najbolji model zapošljavanja osoba sa invaliditetom'. Jedno ministarstvo, dakle, podstiče zapošljavanje invalida, a drugo svjesno ignoriše važeće zakone", ističe Muhić.

Iz Ministarstva obrazovanja TK zasad nema odgovora osim da se konkursna procedura nastavlja i da je u toku priprema za novu školsku godinu.

S druge strane, tokom ljetnog raspusta armija prosvjetnih radnika je u nedoumici hoće li i u narednoj školskoj godini imati zaposlenje.

Resorno ministarstvo izdalo je nove kriterije za bodovanje koji, između ostalih, izjednačavaju prosvjetne radnike koji su 10 godina zaposleni i kandidate koji nisu proveli ni dan na poslu. Zbog toga su prošle sedmice organizovani mirni protesti ispred sjedišta resornog ministarstva.

Najavljeni su novi protesti, a civilni invalidi navode kako će početi sa okupljanjem ispred zgrade Ministarstva obrazovanja. *

                                                                                                         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije