Društvo

Članovi UO Fonda solidarnosti će raditi bez naknade

Članovi UO Fonda solidarnosti će raditi bez naknade
Foto: Ilustracija | Članovi UO Fonda solidarnosti će raditi bez naknade
Srna

STANARI - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će vršioci dužnosti članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu taj posao obavljati volonterski.

Bogdanić je rekao da je na sjednici Vlade Srpske danas usvojen osnivački akt Upravnog odbora Fonda solidarnost. 

"To je dovoljno za početak rada Fonda, a u narednom periodu izabraćemo i stručne komisije", rekao je Bogdanić.

On je naveo da će komisije biti dobro pripremljene jer će opredjeljivati dalje liječenje i na tim poslovima biće angažovani eminentni stručnjaci. 

"Kada je riječ o Upravnom odboru trudili smo se da zastupimo cjelokupno područje Republike Srpske. Otežavajuća okolnost je što članovi Fonda nemaju nadoknadu i moralo se voditi računa da ih biramo iz ustanova ili pojedince koji mogu sami da snose troškove puta koji neće biti mali", rekao je Bogdanić. 

Što se tiče primjene kubanske vakcine "cimavaks", Bogdanić je rekao da je ona registrovana, a dalja primjena zavisiće od njenih efekata. 

On je naveo da vakcina tenutno nije na teret Fonda zdravstvenog osiguranja i da pacijenti moraju plaćati punu cijenu. 

"Ako se pokaže da ona djeluje dobro kao što je to predstavljeno onda ćemo u budućnosti vidjeti kako dalje", rekao je Bogdanić. 

Bogdanić je naveo da će resorno ministarstvo platiti dio troškova Fonda za dijalizne usluge privatnoj kompaniji "Frezenijus", ali, uz uslov da ova kompanija smanji cijenu usluga i uvede kvalitetniju dijalizu, što je, kako navodi, i dogovoreno. 

U narednom periodu sve dijalize su HDF (hemodijafiltracija) i cijena je snižena na 103 evra, sa 130 evra koliko je koštala kvalitetnija HDF dijaliza, odnosno 110 evra koliko je koštala HD dijaliza. 

"Za sniženu cijenu usluge, Fond će moći u narednom periodu redovno da plaća obaveze, a mi ćemo sve te zaostale obaveze nadoknaditi u narednim godinama", rekao je Bogdanić. 

Vlada Republike Srpske imenovala je danas vršioce dužnosti članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, do okončanja postupka javne konkurencije. Upravni odbor ima 15 članova.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije