Društvo

Čordaš: Počela realizacija velikih projekata

Čordaš: Počela realizacija velikih projekata
Čordaš: Počela realizacija velikih projekata

BANJALUKA - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je da je resorno ministarstvo počelo sa realizacijom velikih projekata.

Tokom sastanka u Banjaluci sa ambasadorom Norveške u BiH Vibeke Lilo, Čordaš je rekao da su definisani prioriteti - raspuštanje kolektivnih i svih drugih kolektivnih vidova alternativnog smještaja, za šta su obezbijeđena kreditna sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope - projekat "CEB2".

On je podsjetio da je odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja usvojila Narodna skupština Republike Srpske 18. februara.

Čordaš je naveo da je nakon toga počela realizacija u Derventi, Trebinju, Modriči, Zvorniki, Foči i Prijedoru, a riječ je o izgradnji stambenih jedinica u zgradama i specijalizovanim ustanovama - gerijatrije. 

On je napomenuo da je drugi značajan projekat koji će resorno ministarstvo realizovati uz pomoć međunarodne zajednice Regionalni program stambenog zbrinjavanja, koji je zvanično započeo isporukom građevinskog materijala za pet korisnika 17. marta u Trebinju, nakon čega se nastavlja sa isporukom građevinskog materijala u Banjaluci, Gradišci i Prijedoru.

Čordaš je istakao da je problem vlasništva nad imovinom, koja je predmet obnove i problem ekonomske održivosti povratnika i zapošljavanje, posebno kada je riječ o mlađim korisnicima, dodajući da Ministarstvo nastoji što više pomoći projektima iz održivog povratka, koje čine uglavnom projekti u poljoprivredi, stočarstvu i zanatstvu.

Na sastanku je bilo govora o položaju izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, njihovim potrebama i mogućnostima rješavanja stambenih i drugih problema sa kojima se suočava ova kategorija građana. 

Ambasador Norveške u BiH Vibeke Lilo izrazila je zadovoljstvo zbog napora koje čine Vlada i Ministarstvo za izbjeglice i raseljna lica Republike Srpske u rješavanju problema izbjeglica, raseljenih lica i povratnika. 

Ona je naglasila da Norveška već duže pruža različite vidove pomoći BiH, kao i za Regionalni program, te da će saradnja biti nastavljena.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra Vesna Mikić i savjetnik ministra Pero Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije