Društvo

Crnom farbom polili spomen-kosturnicu iz Drugog svjetskog rata

Crnom farbom polili spomen-kosturnicu iz Drugog svjetskog rata
Crnom farbom polili spomen-kosturnicu iz Drugog svjetskog rata

ODŽAK - Nepoznato lice ili više njih premazali su crnom farbom prednji dio spomen-kosturnice sagrađen 1950. godine u Donjoj Dubici kod Odžaka, na kojoj su uklesana imena 849 srpskih žrtava iz Trnjaka, Donje Dubice i Struka ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Među stradalim je 332 djece mlađe od 15 godina  koje su ubile ustaše. Spomenik je vremenom stradao i obnovljen je prošle godine.

Incident se dogodio juče, uoči Velike Gospojine, kada Srbi povratnici u Donju Dubicu obilježavaju svoj praznik i prisustvuju liturgiji u obnovljenoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Povratnik u Donju Dubicu Vujadin Milojević rekao je da je, prolazeći pored spomen-kosturnice, primijetio da je na prednjoj strani polivena crna farba, nakon čega je slučaj prijavljen policiji, koja je došla na lice mjesta i uzela od njega izjavu.

Milojević kaže da ne zna ko bi to mogao uraditi, ali dodaje da spomen-kosturnica premazana crnom prljavom farbom, koja je na spomeniku zatamnila uklesana imena poginulih, izgleda vrlo ružno.

Na lice mjesta danas su došli zamjenik načelnika opštine Šamac Milan Nikolić, predsjednik Boračke organizacije Šamac Lazar Blagojević, potomci stradalih, mještani i nekadašnji stanovnici Dubice koji žive u Šamcu i Modriči, a ovaj dan obilježavaju u Donjoj Dubici.

Predsjednik Mjesne zajednice Donja Dubica Marko Vidić rekao je da je ovo vandalski čin.

"Nemam riječi koje mogu opisati kako neko može učiniti nešto ovakvo na spomeniku koji služi da opomene ljude širom svijeta šta se kod nas dešavalo u daljoj i bližoj prošlosti", kaže Vidić.

Zamjenik načelnika opštine Šamac Milan Nikolić osudio je ovaj čin i rekao da ovaj incident stvara određeni strah kod srpskih povratnika koji se ovdje nalaze.

"Nadam se da će biti otkriveni oni koji su ovo počinili, jer ovakve stvari ne doprinose nijednom narodu na bilo kojem području. Kod nas u Šamcu ima povratničke populacije i nemamo problema", kaže Nikolić.

Potomak Simo Zarić iz Trnjaka, kojem je u Drugom svjetskom ratu stradalo 13 članova bliže i dalje porodice, kaže da je strašno razočaran ovim što se dogodilo na spomen-kosturnici.

"Danas je Gospojina, kada se zna da mi dolazimo u crkvu i obilježavamo ovaj dan, a isto tako obilazimo spomen-kosturnicu žrtve iz Drugog svjetskog rata. Neko se usudio da na veoma nekorektan način ukalja to što smo mi prošle godine renovirali. Crnom bojom su premazana slova koja simbolišu tragediju srpskog naroda sa ovog prostora. Ovaj čin zaslužuje svaku osudu", kaže Zarić.

Zarić je dodao da neće da se upušta u to ko bi ovo mogao uraditi, ali je rekao da ovaj čin duboko boli srpski narod.

Prije dolaska medija na lice mjesta kod spomen-kosturnice došla je ekipa volontera iz Odžaka da obriše spomenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije