Društvo

Crveni meteoalarm za područje Hercegovine

Crveni meteoalarm za područje Hercegovine
Crveni meteoalarm za područje Hercegovine

BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, a za područje Hercegovine izdato je upozorenje - crveni alarm zbog očekivane količine padavina od 60 do 100 litara po metru kvadratnom.

U  popodnevnim časovima jaka kiša ponovo će zahvatiti Hercegovinu, a tokom noći obilnije padavine premještaju se od zapada ka sjeveroistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža jutarnja temperatura vazduha biće između 11 i 17, a najviša dnevna uglavnom između 17 i 22 stepena Celzijusova, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, javio je RTRS.

Narandžasto upozorenje izdato je za područja Banjaluke, Bihaća, Livna, Mostara, Prijedora i Trebinja.

Na zapadu se očekuje oko 80 litara po metru kvadratnom, a na jugu Hercegovine oko 100 litara kiše. Iz "Voda Srpske" upozoravaju da nasip u Brodu ugrožava klizište i da je u Šamcu otvoreno 100 metara nasipa na mjestu gdje je pao potporni zid. U Semberiji je kritična tačka nasipa na Visoču.

Nastava u OŠ "Branko Ćopić" u Donjim Agićima kod Novog Grada jutros je prekinuta zbog povećanja vodostaja rijeke Japre i nepovoljnih vremenskih prilika. Japra je se izlila iz korita, ali su prohodni svi putni pravci u tom dijelu opštine. Nastave u centralnoj i pet područnih škola U Agićima neće biti ni sutra. Na području opštine Novi Grad tokom noći palo je 35 litara kiše po metru kvadratnom. Vodostaj Une jutros je iznosio 204 centimetra i viši je nego juče za 24 centimetra. Štab za vanredne situacije još juče je proglasio prvi stepen pripravnosti za odbranu od poplava, a preventivno jer napunjeno 2000 vreća s pijeskom. U slučaju potrebe, sačinjen je i plan evakuacije građana.

Štab za vanredne situacije opštine Prnjavor izdao je upozorenje na obilne kišne padavine u narednih nekoliko dana i zamolio građane da preduzmu sve potrebne mjere zaštite i samozaštite da bi posljedice usljed mogućih poplava, bile svedene na minimum.

Iako je na području Prijedora tokom noći, kiša intenzivno padala, to se nije odrazilo na vodostaj rijeke Sane, koji je niži za 8 centimetara i trenutno iznosi 170 centimetara.

U Kozarskoj Dubici tokom noći povećan je vodostaj rijeke Une i trenutno iznosi 203 centimetra, što je za 280 centimetara manje od kritične tačke kada se proglašava vanredna situacija.

U prvom stepenu pripravnosti su i sve nadležne službe u Novom Gradu, Usljed jake kratkotrajne kiše, kasno sinoć, u Brčkom je poplavljen jedan broj kuća i podruma. Nakratko je bila poplavljena i većina ulica, pa je saobraćaj u većini pravaca, bio obustavljen. Za danas su u Brčkom i okolini najavljene obilnije padavine, pa je stanovništvo u pripravnosti. Vodostaji Save i Brke znatno su povećani a, kako se očekuje, tokom dana mogli bi biti i veći, zbog čega su službe u stalnoj pripravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije