Društvo

Cvijanović: Opština sa vizijom razvoja

Cvijanović: Opština sa vizijom razvoja
Cvijanović: Opština sa vizijom razvoja

LAKTAŠI - Opština Laktaši ima viziju razvoja i pokazuje sve što je potrebno Vladi Republike Srpske da bi ostvarila partnerstvo sa lokalnom zajednicom, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović povodom Dana opštine - 23. aprila.

Cvijanovićeva je na svečanoj akademiji povodom Dana opštine Laktaši izrazila zadovoljstvo saradnjom Vlade sa ovom lokalnom zajednicom, što nije bilo teško, jer u Laktašima za to postoje preduslovi, među kojima su aktivizam, inicijativa i svijest o potrebi za partnerstvom.

"Na našim prostorima imati dan opštine i živjeti u slobodi znači nešto više nego na drugim prostorima. Razvoj svake lokalne zajednice je i razvoj Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je dan svake opštine istovremeno i dan Republike, jer je svaka lokalna zajednica unijela u nju svoj identitet.

"Ma kako bili lokalpatrioti ili internacionalisti, moramo da razumijemo da je Republika Srpska okvir koji garantuje naš život i razvoj, a da su lokalne zajednice u funkciji održanja tog velikog indentiteta", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Srpska, uprkos teškim uslovima svjetske ekonomske krize, koja je zahvatila i mnogo jače privrede, uspjela da preživi najteži krizni period, što uliva nadu da će se život građana polako poboljšavati.

"Uspjeli smo da održimo i stabilnost budžeta, i da čak uvedemo određene mjere za rasterećenje privrede, ali nismo izgubili ni osjećaj da reagujemo prema socijalno ugroženima", podsjetila je Cvijanovićeva.

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović rekao je da je ovo mlada lokalna zajednica, ali da je u kratkom vremenu postala veoma prepoznatljiva i razvijena, sa dobrim ljudskim resursima za dalji razvoj.

On je precizirao da je u opštini Laktaši, u kojoj živi oko 40.000 stanovnika, oko 10.000 zaposlenih, od kojih 80 odsto radi u realnom sektoru, dok je na trećem mjestu po punjenju budžeta Srpske i sa najmanjim procentom nezaposlenih.

"Pokrivenost uvoza izvozom je 42 odsto. Ovi pokazatelji govore da je u opštini jaka privredna aktivnost i da je povoljan privredni ambijent. Svakao da može i bolje, ali me raduje da imamo jasno definisanu viziju razvoja za budućnost", rekao je Topolović.

On je napomenuo da na području opštine radi oko 500 registrovanih privrednih subjekata, koji spadaju među najveće u BiH, i oko 800 zanatskih radnji, a da je procenat nezaposlenosti 22 odsto.

Govoreći o perspektivama razvoja opštine u narednom periodu, Topolović je naveo da je akcenat stavljen na izradu planskih i strateških akata, te da je nedavno usvojenom Strategijom razvoja opštine jasno definisana vizija u narednih 10 godina.

"Iskreno se nadam da ova opština ima šansu i da ćemo već iduće godine biti u prilici da procenat nezaposlenosti bude znatno manji", poručio je Topolović, čestitajući građanima Dan opštine.

On je izrazio zadovoljstvo realizacijom programa Evropske investicione banke za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i kanalizacije na području opštine.

Na akademiji su dodijeljene plaketa opštine za doprinos razvoju kulture književnici i slikarki Dragojli Popović i glumcu Tihomiru Staniću, plaketa za doprinos razvoju poljoprivrede Radovanu Jekiću, te diploma "Zlatni cvijet mladosti" za ostvarenja u umjetnosti Valentini Milekić.

Posthumno su dodijeljene plaketa za doprinos u umjetnosti i kulturi Vasi Popoviću i plaketa za humana djela i iskazanu hrabrost Nebojši Grebenaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije